Oslo Børs steg torsdag ledet av oppgang for oljerelaterte aksjer. Norwegian falt betydelig etter svakere enn ventet resultat for fjerde kvartal. Også PGS trakk ned etter resultatfremleggelse.

Opera Software, som endte ned 44 prosent onsdag, hentet seg noe inn og endte opp 12,2 prosent torsdag. Aksjen ble nest mest omsatt på Oslo Børs etter Statoil.

Europeiske aksjer fikk et løft torsdag formiddag da en våpenhvileavtale i Ukraina ble kjent. Marine Harvest var blant aksjene på Oslo Børs som reagerte positivt på meldingen.

PGS meldte i rapporten for fjerde kvartal hva enkelte analytikere beskriver som en svak utvikling i ordreboken.

Pareto Securities venter å gjøre kutt i estimatene sine som følge av ordrebokutviklingen, mens Handelsbanken Capital Markets tror PGS vil få negativ margin innen kontraktsegmentet i første kvartal.

Morgan Stanley mener at fjerde kvartal var solid og på linje med konsensus og fremhever at selskapet oppnådde helårsguidingen for ebitda 700 millioner dollar på grunn av rekordsalg fra biblioteket i kvartalet på 120 millioner dollar.

«Men, svak booking, lav utnyttelsesgrad i første kvartal og nedskrivninger kan utløse skuffelse i markedet etter den siste tids rally i aksjen», skriver Morgan Stanley.

Også Citi vil justere ned sine estimater etter rapporten, men holder langsiktige estimater og kursmål basert på diskontert kontantstrøm uendret på 44 kroner.

PGS sluttet ned 1,4 prosent til 43,40 kroner.

- Svært svake Norwegian-tall

Analytikerne mener Norwegian Air Shuttles tall for fjerde kvartal var svake drevet av høye kostnader, og noen fremhever også skuffende cask-guiding.

DNB Markets viser til at Norwegians enhetskostnad steg tre prosent i fjerde kvartal på årsbasis på justert basis, mot en ventet nedgang på to prosent. Meglerhuset viser også til at bokførte tap i kvartalet, hovedsakelig knyttet til drivstoffsikring, var noe høyere enn ventet.

Norwegians guiding for 2015 mener DNB Markets var på linje med det som var ventet på forhånd. Meglerhuset gjentar en kjøpsanbefaling på Norwegian med kursmål 370 kroner.

Swedbank mener tallene til Norwegian for fjerde kvartal var svært svake, tynget av høye kostnader. Meglerhuset opprettholder sin nøytral-anbefaling, men vil vurdere estimater og kursmål.

«Vi vil ta en nærmere titt på kostnadsutviklingen i fjerde kvartal og prøver å isolere valutaeffekter i mer detalj før vi gjør endringer i våre estimater for 2015 og 2016. Men vi kan allerede nå konkludere med at den underliggende kostnadsutviklingen er svakere enn forventet», skriver Swedbank.

- Skuffende

Handelsbanken Capital Markets mener det var skuffende at Norwegian gjentok 2015-guidingen om en enhetskostnad på 0,39-0,40 kroner ettersom selskapet nedjusterte drivstoffpris-forutsetningen fra 950 dollar per tonn til 575 dollar pr tonn.

«Den lavere drivstoffprisen alene bør redusere kostnadsbasen og vi estimere en enhetskostnad på 0,36 kroner for 2015 som følge av den lavere drivstoffprisen», skriver Handelsbanken.

Norwegian-aksjen falt 9,6 prosent til 244,40 kroner, omsatt for 509 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,30 prosent til 611,35 poeng, omsatt for 6,2 milliarder kroner.

Les mer: Milliardsmell for Norwegian

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.