Det Bjørn Kjos-kontrollerte investeringsselskapet HBK Invest har solgt vel 700.000 aksjer i Norwegian til kurs 261 kroner. Det gir en rabatt på 6,8 prosent i forhold til Norwegian-aksjens sluttkurs på 280 kroner på mandag. Etter salget eier HBK fortsatt 8,8 millioner aksjer, tilsvarende 25 prosent, i Norwegian.

Kjos har ikke oppgitt noen grunn til aksjesalget, men for investorene som betrakter dette fra utsiden er salget uansett negativt og må betraktes som et salgsignal. Norwegian-aksjen har steget over 40 prosent så langt i år og handles nå til nesten tidenes høyeste kurs. «All time high» ble nådd på 311,5 kroner sommeren 2013.

Kjos, som vet mer enn noen annen om hva som foregår i Norwegian, hadde aldri i verden solgt en eneste aksje dersom han nå mente at kursen kom til å stige fenomenalt i tiden fremover. Den oppfatningen deler åpenbart også investorene i aksjemarkedet siden Norwegian-aksjen nå på formiddagen faller fem prosent til under 266 kroner.

Også i 2009 solgte HBK Invest en post på 970.000 Norwegian-aksjen til kurs 155 kroner. Det salget skjedde samtidig med at Norwegian gjennomførte en emisjon. At hovedeier selger seg ned samtidig som selskapet gjør en emisjon er et enda kraftigere salgssignal. Norwegian-aksjen falt da også i markant i årene etterpå. Det varte helt til starten av 2013 før kursen var tilbake på nivået da Kjos solgte seg ned.

Majoritetseiere som dumper aksjer har ofte de mest fantasifulle forklaringer på hvorfor man selger. Noen skal bygge hytte, noen skal pusse opp badet, noen skal betale formueskatt og noen skal balansere porteføljen. Men ingen har hatt en så latterlig forklaring som tidligere storeier og konsernsjef Lars Nilsen i boligbyggeselskapet BWG Homes som i 2011 dumpet halvparten av sin aksjepost. Han hevdet at salget skjedde dels fordi han ville at kjøperne av aksjer skulle få en positiv reise. Den positive reisen ble det forresten aldri noe av, aksjen falt som en sten og kom aldri tilbake.

Ingen av de selgende majoritetseierne har så langt villet si den egentlige årsaken til salget, man mener rett og slett at aksjen er overpriset.

Les også:

Nå koster en euro 9,40 kroner

- Den perfekte stormen for kroner, her taler alt for at kroner skal gå svakere  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.