Det var bred nedgang på Oslo Børs og europeiske børser tirsdag. Hydro og Seadrill var blant aksjene som trakk mest ned.

Prisen på et fat nordsjøolje ble tirsdag handlet til under 40 dollar for første gang siden februar 2009.

Kinsesisk bekymring

Kina publiserte tirsdag eksport- og import-tall for råvarer i november. Handelstallene fra Kina har forsterket bekymringen for en økonomisk avmating, skriver Bloomberg News.

Eksporten falt med 6,8 prosent år mot år i november, omlag det samme som i oktober. Importen falt med 8,7 prosent, opp fra en nedgang på hele 18,8 prosent i oktober.

DNB Markets oppfordret til å lese tallene med varsomhet, og mente de gir et lite presist bilde av den reelle utvikling, særlig hensyntatt kollapsen i råvareprisene det siste året, ifølge morgenrapporten.

«Det kinesiske statistikkbyrået har enda ikke publisert prisindekser for importen og eksporten, men begge disse er tett korrelert med utviklingen i globale råvarepriser, om enn med et visst tidsetterslep. Basert på denne sammenhengen kan vi anslå utviklingen i handelsvolumene. Det vi da kommer frem til er at importen falt med om lag 3,25 prosent år mot år mens importen steg med 5 prosent år mot år», skriver DNB Markets.

Etter å ha justert for prisendringer, og hensyntatt eventuelle baseeffekter, mener meglerhuset det er riktig å si at både importen og eksporten falt med om lag 3-4 prosent fra året før.

«Både importen og eksporten utviklet seg svakt i november, men mindre svakt enn det man får inntrykk av ved å se på de rapporterte tallene til statistikkmyndighetene», skriver DNB Markets.

Kina eksporterte 450.000 tonn primæraluminium og aluminiumprodukter i november, mot 328.580 tonn i oktober. En analytiker sier til bransjebladet Metal Bulletin at prisdifferansen mellom Shanghai- og London-børsen i økende grad oppmuntret til aluminiumeksport.

Enden nær

Canaccord Genuity mente at «enden er nær» for Seadrill og kutter kursmålet på aksjen til én krone fra 35 kroner pr aksje og gjentok sin salgsanbefaling, ifølge en analyse tirsdag.

Analytiker Alex Brooks mente at alle troverdige mulige utfall peker mot nesten ingen resterende verdi for eksisterende aksjonærer i selskapet.

Han skrev videre at det avgjørende tidspunktet for aksjen vil være i andre halvår 2016 når det vil bli klart at selskapets lånebetingelser vil bli brutt.

Dette kan inntreffe ennå raskere dersom verftene og långiverne raskt går bort fra å være like tilgivende som de er nå, ifølge analytikeren, som viser til at gjeldsgraden til selskapet for tiden langt overstiger «enhver rimelig lånebetingelse».

Synet hans underbygges av at han ikke ser oppgang i dypvannsboremarkedet før tidligst i 2018.

Seadrill falt 9,5 prosent til 38,62 kroner, omsatt for 498 millioner kroner.

Falt

Frontline fallt noe tilbake tirsdag.

Analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Platou Securities skrev i en oppdatering at markedet har gått noe tregere de seneste dagene. Ettersom mange befraktere ser ut til å ha dekket behovet kan det bli noe lavere rater fremover.

Frontline endte ned 1,7 prosent til 26,00 kroner, omsatt for 131 millioner kroner.

Carnegie har nedgradert Hydro-aksjen til salg med kursmål på 30 kroner.

Hydro-aksjen endte ned 6,5 prosent til 30,54 kroner, omsatt for 450 millioner kroner.

Bygg- og anleggsaksjene Veidekke og AF Gruppen var blant få aksjer som steg tirsdag med en oppgang på henholdsvis 1,4 og 5,0 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,59 prosent til 607,17 poeng, omsatt for 4,3 milliarder kroner.

 

Les også:
VG: Ble bedt om å bekrefte at hun ble vurdert - nektet
Råvaresjef: De kortsiktige utsiktene for oljemarkedet er meget utfordrende

Asia i dag: Nå er det full krise i Beijing (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Lær fem slipsknuter
Markus Rønnestad lærer deg å knyte fem slipsknuter
Innkjøpssjef på Høyer, Markus Rønnestad, lærer deg å knyte fem slipsknuter.
03:07
Publisert: