Yara International og Höegh LNG Holdings var blant aksjene som steg på en positiv Oslo Børs mandag. Norsk Hydro endte litt ned.

Yara steg 3,6 prosent mandag etter at Goldman Sachs starter dekning av aksjen med kjøpsanbefaling og kursmål på 456 kroner.

Under tittelen «Fyrer på alle sylindre», skriver Goldman at de venter at gassprisene vil falle betydelig i 2016, noe som vil styrke Yaras inntjening og marginer. En sterkere dollar trekkes frem som den andre store oppsiden for Yara.

«Ved siden av dette venter vi verdiskapende M&A-aktivitet støttet av en solid balanse», heter det.

Trosser utfordrende jordbruksøkonomi

De mener slik aktivitet har skapt betydelig verdi den siste tiden og mener dette lover bra for fremtidige avtaler.

Goldman skriver at etterspørsel hos sluttbruker ser ut til å holde seg bra tross en utfordrende jordbruksøkonomi.

De mener samtidig den største oppsiden til aksjekursen er reviderte inntjeningsestimater. Meglerhuset skriver at de er seks prosent foran Bloomberg-konsensus på ebitda-nivå, og mener konsensus, som antar en ebitda-nedgang på åtte prosent i 2016, er for konservativ.

Yara International ble omsatt for 381 millioner kroner mandag.

Brutalt år for råvareprisene

Det har vært et brutalt år for råvareprisene, skriver Citi i en oppdatering. 2016 ser ut til å bli et kritisk overgangsår med volatile og pågående W-formede prisjusteringer. Meglerhuset viser til at råvarer blir påvirket av utfordringene i Kina og andre fremvoksende økonomier, men at flere investeringsutsettelser og nedstenginger kan føre til balanse.

Gitt hvor den svake utviklingen til råvarer i 2015, særlig i andre halvår, er det fristende å se etter en bunn, mener Citi. Det ser greit ut for en rekke sektorer, som naturgass i USA, råolje og basemetaller, men ikke for råvarer som helhet.

Citi gjentar sitt langsiktige aluminiumprisanslag på 2.200 dollar pr tonn, men nedjusterer anslagene for perioden 2015-2020. I 2015 venter de nå en aluminiumspris på 1.680 dollar pr tonn, ned 1,5 prosent fra forrige anslag, og for 2016 har de tatt anslaget med 7,9 prosent til 1.510 dollar pr tonn.

Nedjusterer kursmål på Hydro

Hydro holder kapitalmarkedsdag i London torsdag denne uken, og Citi venter at fokuset vil være på capex-guiding for 2016 og oppdateringer på kostnadsprogrammene.

I 2016 venter Citi at fokus blant annet vil være på Sapa, der lock-up-perioden med Orkla avsluttes i september 2016, og på oppkjøpsmuligheter.

Citi nedjusterer kursmål på Hydro til 36 fra 38 kroner, og beholder kjøpsanbefaling.

Norsk Hydro endte ned 0,2 prosent til 33,60 kroner, omsatt for 241 millioner.

Bedre enn markedet fryktet

Höegh LNG Holdings steg 4,4 prosent mandag etter å ha lagt frem rapport for tredje kvartal, hvor resultattallene var på linje med konsensusestimatene.

Clarksons Platou Securities mener tallene til Höegh LNG muligens var bedre enn det markedet hadde fryktet, ettersom selskapet kun betalte 1,2 millioner dollar i garantibetalinger til Höegh LNG Partners relatert til omarbeidelsen av 2014-regnskapet.

Meglerhuset viser videre til at Höegh LNG har sikret seg flere fastprisopsjoner for bestilling av ytterligere nybygg ettersom selskapet forblir svært positiv til FSRU-etterspørselen fremover. I tillegg vises det til at selskapet er i fremskredne samtaler for å inngå en kontrakt for nybygget, som nå står uten kontrakt.

«Vi finner verdsettelsen og de fundamentale forholdene for bransjen attraktiv og gjentar vår kjøpsanbefaling», skriver Clarksons Platou Securities i oppdateringen.

Höegh LNG-aksjen ble omsatt for 43 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,53 prosent til 628,76 poeng, omsatt for 9,010 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Thon har solgt alle aksjer i Britannia Hotel

Vi reiser mindre - både i Norge og utenlands

Bitter krangel om dødssyk mediemilliardær

Se DNTV: Erna Solberg tilbake i Paris: - Melankolsk å se hvor mange barrierer som er satt opp

Erna Solberg tilbake i Paris: - Melankolsk å se hvor mange barrierer som er satt opp
Nå håper hun på en ambisiøs klimaavtale som sikrer togradersmålet.
01:36
Publisert: