Oslo Børs falt hardt og bredt torsdag der pilen ikke stanset før hovedindeksen var ned 2,82 prosent.

Dermed var den svakeste børsdagen på mer enn to år et faktum.

Utviklingen var kraftig tynget av fallet i oljeprisen og svak utvikling på europeiske børser.

Presset øker

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener oljeprisfallet er klart negativt for olje- og oljeserviceselskapene på Oslo Børs som fra før er tynget av høye kostnader, og en presset kontantstrøm.

- Det er en svakere stemning, og det er klart når oljerelaterte selskaper utgjør halve børsen og oljeprisen faller som den gjør, så begynner man å bekymre seg. Det legger enda større press på selskapene, og man får enda flere prosjekter på hold, sier Saltvedt til DN.

Hun tilskriver det kraftige oljeprisfallet den overraskende produksjonsøkningen til kartellet av oljeproduserende land (Opec) i september.

Ikke minst kom det overraskende ettersom Saudi-Arabia kuttet en god del i august, og har sagt seg tilfreds med en oljepris på 100 dollar fatet Det har også nærmest vært ansett som et "gulv", ifølge analytikeren.

Nå har imidlertid Saudi-Arabia, verden største oljeprodusent, økt produksjonen og satt ned prisen på olje til Asia, påpeker Saltvedt. Dermed later det til at de setter markedsandel foran pris, ettersom de tåler en oljepris ned mot 85 dollar fatet, ifølge analytikeren.

Les også: - Det kan bli dramatisk

Svakere etterspørsel

På samme tid er både Russlands og USAs produksjon rekordhøy i det man går inn i en periode med lavere etterspørsel som følge av vedlikehold ved amerikanske raffinerier. Torsdag falt den amerikanske oljeprisen WTI under 90 dollar fatet for første gang på 17 måneder.

Etterspørselen er også svekket i Kina, der importen av olje også for første gang på mange år, falt noe i august.

-  Vi har gått fra tomme oljekamre til at det flyter over, sier Saltvedt.

Erica Blomgren, SEB.
Erica Blomgren, SEB.
Oljeprissjokket skviser også ut finansaktørene og spekulantene som ellers er i oljemarkedet, påpeker hun.

Et fat nordsjøolje for levering i november var ned omlag 1,5 dollar til 92,6 dollar torsdag ettermiddag.

Sjefstrateg Erica Blomberg i SEB ser også børsfallet direkte relatert til den svake oljeprisutviklingen.

- Det er klart at fallet i oljeprisen er det som ligger bak, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til TDN Finans.

- Salgspress

Ekspertene støttes av aksjesjef Alexander Opstad i DNB Markets, som viser til at oljeprisen er ned 20 prosent siden slutten av juni.

Alexander Opstad, DNB.
Alexander Opstad, DNB. (Foto: Klaudia Lech)
Dette slår spesielt hardt inn på oljeserviceselskapene på Oslo Børs, påpeker han.

- Vi tolker svakheten i oljeprisen som en økt forståelse i markedet for at Opec ikke vil forsvare 100 dollar-nivået, og at Saudi- Arabia fokuserer på markedsandel snarere enn pris for øyeblikket, sier han til Dagens Næringsliv.

Torsdag holdt den europeiske sentralbankbanksjefen Mario Draghi renten i eurosonen på rekordlave 0,05 prosent. Hans varsel om å ville kjøpe tilbake råtne lån fra greske og kypriotiske banker, bidro imidlertid til å senke det europeiske børsmarkedet.

- ECBs planlagte obligasjonskjøp ser heller ikke ut til å ha vært redningen markedet håpet på. Dette forsterket salgspresset i aksjer ut dagen, sier Opstad.

Nær ingenting igjen

Oljeselskapet Noreco sluttet ned 76 prosent onsdag, og falt ytterligere 25,4 prosent torsdag til 1,47 kroner.

Swedbank kutter kursmålet på selskapet til 0,5 kroner etter bekymringsmeldingen Noreco sendte ut onsdag. Meglerhuset fortsetter å tro at selskapet har for mye gjeld, og at bare opsjonsverdien av eiendelene er igjen for egenkapitalen.

Swedbank venter betydelig «barbering» av obligasjonene. I et likvideringsscenario tror ikke meglerhuset det blir igjen noen verdi i det konvertible obligasjonslånet, men at det er mulig å få igjen 24-74 prosent av de sikrede obligasjonene.

På kort- og mellomlang sikt kan ikke Swedbank se noen vekstfaktorer, og tror egenkapitalinvesteringen trolig er «død» frem til en betydelig restrukturering gjennomføres.

Fiskefall

Onsdag ettermiddag meldte Fiskeridirektoratet (FD) at de fraråder den foreslåtte ordningen med økning på fem prosent tillatt biomasse i oppdrett.

Kolbjørn Giskeødegård, Nordea Markets.
Kolbjørn Giskeødegård, Nordea Markets. (Foto: Gunnar Lier)

John Fredriksens Marine Harvest var ned 3,9 prosent torsdag.  FDs uttalelse bør likevel ikke ha en kursdrivende effekt på Marine Harvest eller resten av oppdrettsbransjen, mener lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea.

- Markedet har ikke priset inn noen effekt av en biomasseøkning, ettersom lusekravene er så strenge. Dette er jo også bare et innspill fra direktoratet, sier han til TDN Finans torsdag.

Han mener Marine Harvest-aksjens nedgang i dag ikke nødvendigvis trenger å bety noe, og peker på at aksjen har vært sterk i lengre periode.

-  Det kan være så enkelt som at det er noen som tar gevinst, sier han Nordea-analytikeren til TDN Finans.

Citi høyner imidlertid kursmålet på Marine Harvest fra 85 til 95 kroner, og gjentar en nøytral-anbefaling.

Hovedindeksen på Oslo Børs var ned 2,82 prosent til 585,81 poeng torsdag. Det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 4,89 milliarder kroner.

Les andre oljesaker:
- Det er to mulige utfall av dette
Norsk syke dnPlus
Ikke vært negative nok dnPlus  

Les også:
- Et stort gjesp
Nå vil han kjøpe «søppel»-gjeld
 

Andre populære saker på DN.no i dag:
Denne grafen skal varsle neste krise

Test: Iphone 6 mot Sony Xperia Z3

Her kan boligprisene falle 10-15 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.