Aksjene på Oslo Børs falt torsdag.

Oljerelaterte aksjer trakk ned, bortsett fra Petroleum Geo-Services. Lakseoppdrett var blant de beste sektorene på børsen.

Flyselskapet Norwegian dempet fallet og steg markert etter sterke passasjertall.

Selskapet opplever stabil utvikling i Skandinavia og veksten fortsetter på langdistanse. Tall fra oktober viser en økning i passasjertrafikken på ti prosent sammenlignet med samme periode ifjor, samtidig som nær ni av ti seter er fulle med 88 prosent.

På langdistanserutene er fyllingsgraden hele 96 prosent.

- Det vi spesielt merker oss denne måneden er stabil vekst i det skandinaviske markedet, ikke minst i Norge hvor mange har spådd nedgang i flytrafikken. Når bedriftene må se etter rimeligere reiser til sine ansatte innebærer det en fordel for oss som tilbyr god kvalitet til en lavere pris, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i en pressemelding.

Yielden i måneden var 0,47 kroner (0,44), mens inntektene per tilgjengelige setekilometer (rask) var 0,41 kroner (0,36).

Norwegian Air Shuttle steg 3,63 prosent til 328,20 kroner.

Falt hardt

Oljeteknologiselskapet Emgs falt hardt etter å ha levert illrøde tall og emisjonsvarsel. Aksjen avsluttet ned 17,91 prosent torsdag.

Selskapet fikk et justert bruttoresultat (ebitda) på minus 18 millioner dollar i tredje kvartal mot minus 1 på samme tid i fjor.

Styret foreslår en fortrinnsrettssemisjon på 214-267 millioner kroner, ifølge TDN Finans. Emisjoner er garantert.

Trakk opp

Det var en blandet utvikling blant seismikkselskapene på Oslo Børs torsdag etter at CGG meldte at de reduserer flåten til fem skip innen andre kvartal 2016.

To tredjedeler av skipene skal være dedikert til multiklientarbeid.

«Vi har tidligere sagt at det er et overtilbud av 5-6 skip. Reduksjonen i CGG-flåten til fem er en netto reduksjon på seks skip fra tidligere. Dette vil, alt annet like, gjøre underverker for etterspørsels-/tilbudsbalansen, men fra andre kvartal 2016», skriver analytiker Jørgen Lande i RS Platou.

DNB Markets mener at meldingen er positiv for skipseierne ettersom tilbudet blir redusert og det bør bedre markedsbalansen når etterspørselen kommer tilbake. For multiklient-aktørene, som TGS-Nopec og Spectrum, kan meldingen være negativ, siden konkurransen øker og antallet aktører som tilbyr skip blir redusert.

Handelsbanken Capital Markets mener at PGS fremstår som den relative vinneren, og de venter at selskapet vil øke sin markedsandel.

Meldingen fra CGG vil også virke disiplinerende og bedre prisingen i markedet for kontraktseismikk, skriver Handelsbanken.

PGS steg 7,5 prosent, mens TGS sluttet ned 3,0 prosent.

Uendret styringsrente

Oljeprisen styrker seg torsdag morgen 0,5 prosent, til 48,8 dollar fatet. I skrivende stund handles nordsjøoljen for 48,34 dollar per fat.

Norges Banks rentebeskjed klokken 10.00 tok det meste av oppmerksomheten i en tettpakket makrokalender torsdag.

Samtlige 17 økonomer TDN Finans har vært i kontakt med i forkant, venter uendret rente - noe de også fikk rett i.

Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank rørte ikke renten torsdag.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,81 prosent til 628,63 poeng, omsatt for 3,386 milliarder kroner.

Les også:
Langrutevekst preger Norwegians trafikktall
Aker Solutions kutter 1 av 10 ansatte i år  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Usikker på konsekvensene for Baksaas
Usikker på konsekvensene for Baksaas
Eva Grinde om Telenor og Vimpelkom
02:58
Publisert: