Oljeprisfall tynget Oslo børs fredag etter meldinger om at Opec har besluttet å videreføre dagens produksjonsnivå og høyne kartellets produksjonstak.

Meldingene fra Opec-møtet var ikke bekreftet ved stengetid på Oslo Børs. Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener markedet tolker produksjonstakøkningen til 31,5 millioner fat pr dag som en anerkjennelse av det nåværende produksjonsnivået på rundt samme nivå. Kjus har ikke har sett noen analyser før møtet hvor det var ventet noe produksjonskutt.

- Alle har ventet en «roll over», så dette burde ikke ha noe å si for prisen, sier Kjus til TDN Finans.

Bloomberg News melder at det nye produksjonstaket ikke inkluderer produksjonen fra Indonesia, som nå er tatt opp som Opec-medlem.

- Det ser ut som om grunnen til at det oljeprisen faller er at noen tolker at Indonesia ikke er en del av disse 31,5 millionene fatene, og da er det en anerkjennelse av at det er det nåværende produksjonsnivået som gjelder, og ikke det tidligere målet på 30 millioner fat. Hvis Opec løfter taket er det et tegn på at alle aksepterer at det er overproduksjon man ikke gjør noe med, sier Kjus.

Oljeprisen falt med nærmere to dollar per fat etter at ryktene ble kjent. Også hovedindeksen på Oslo Børs falt betydelig etter rykteflommen. Oljerelaterte selskaper falt markert tilbake. Ved stengetid er:

  • Statoil ned 4,58 prosent
  • Subsea 7 ned 5,0 prosent
  • Seadrill ned 5,34 prosent
  • Det norske oljeselskap ned 2,26 prosent

Unnlot guiding

Petroleum Geo-Services (PGS) sluttet ned 2,1 prosent etter å ha avholdt sin årlige kapitalmarkedsdag. PGS unnlot på kapitalmarkedsdagen å gi noe guiding på ebitda i 2016, men meldte blant annet forventinger om en kontantkostnad på 725 millioner dollar og multiklient-investeringer på 250 millioner til neste år.

DNB Markets skriver i en oppdatering at fraværet av en ebitda-guiding vil kunne gi noe fokus på nedsiderisikoen i konsensusforventningene.

Basert på SEBs omsetningsforutsetninger er PGS implisitte ebitda-guiding på om lag 320 millioner dollar, mens meglerhuset på forhånd ventet en ebitda-guiding på rundt 394 million dollar. SEB understreker i oppdateringen imidlertid at PGS ikke har sagt noe om selskapets forventede omsetning.

Ventes å bli et utfordrende år

Arctic Securities skriver at de trolig vil oppjustere sitt ebitda-anslag med 10-15 prosent om følge av høyere multiklientinvesteringer samt høyere forhåndfinansieringsrate enn de ventet.

Flere analytikerne viser til PGS-ledelsens kommentarer rundt lavere seismikkinvesteringer hos oljeselskapene i 2016, og at dette ventes å bli et utfordrende år.

Société Générales førsteinntrykk av kapitalmarkedsdagen er at PGS-budskapet er støttende for meglerhusets positive syn på aksjen, mens Handelsbanken Capital Markets trekker frem at PGS' booking for første halvår 2016 viser en sterkt oppsving.

PGS ble omsatt for 87 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs stengte ned 1,43 prosent, til 614,63 poeng.

Les også:

- Dette gir definitivt Norges Bank noe å tenke på  

Fredriksens eiendomsselskap i spill

Bor du i et hot eller not område?

Se DNtv: Se Kjetil B. Alstadheim fremføre sitt dikt om «Pollestad og Bollestad»

Dette er Stortingets svar på Ibsens ripsbusker og andre buskvekster
Se DNspolitiske redaktør fremføre sitt Runde, rare rullerusk om Stortinget.
01:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.