Oslo Børs sluttet litt opp tirsdag. Kværner var imidlertid blant aksjene som falt kraftig.

Den seneste uken har fokuset i Europa vært rettet mot Hellas' finansieringsløsning fremover etter regjeringsbyttet. Fredag ble det klart at finansministrene i eurosonen, eurogruppen, ville forlenge låneavtalen dersom Hellas kom en rekke reformforslag som de godtok.

Eurogruppen diskuterte tirsdag den første listen over reformtiltakene presentert av de greske myndighetene. Gruppen bekreftet at de er enige om å fortsette med de nasjonale prosedyrene med sikte på å oppnå en endelig beslutning om forlengelse av redningspakken på fire måneder.

Tiltakene inkluderer bærekraft i skattepolitikken, finansiell stabilisering og tiltak for å styrke den økonomiske veksten.

Den vil bli nærmere angitt og deretter avtalt med «institusjonene» senest innen utgangen av april. Institusjonene er ESB, EU-kommisjonen og Det internasjonale valutafondet (IMF), tidligere omtalt som «troikaen».

Kværner raste

Kværner-aksjen falt kraftig etter at Aibel ble tildelt epc-kontrakt ((ingeniørtjenester, innkjøp og bygging) for bygging av dekket til boreplattformen på Johan Sverdrup-feltet. Kontrakten har en verdi på over 8 milliarder kroner.

DNB Markets nedgraderer sin anbefaling på Kværner til selg fra hold, og skriver at en eventuell tildeling av kontrakt for boligdelen på Johan Sverdrup ikke er nok til å fylle selskapets kapasitet. Kursmålet kuttes til syv kroner fra ni kroner.

Handelsbanken Capital Markets og SEB skriver i oppdateringer at kontrakten var en av de få aktuelle for Kværner i 2015, og at denne var viktig. Handelsbanken og DNB hadde ventet at selskapet ville få kontrakten.

Kritisk

I lys av dette skriver meglerhusene at tildeling av boligplattformkontrakten nå er meget viktig for Kværner. Denne ventes tildelt i mai, med en ventet verdi på syv milliarder kroner ifølge Handelsbanken og 6,5 milliarder ifølge DNB Markets.

Dersom ikke Kværner får denne kan markedsforventningen til selskapets bruttoresultat (ebitda) for 2016 falle med 20 prosent, mener Handelsbanken.

Etter dette gjenstår tre kontrakter og Kværner vil sannsynligvis få tøff internasjonal konkurranse for prosessering- og stigerørs-plattformene, skriver SEB.

DNB Markets skriver i oppdateringen at de er overrasket over den lave impliserte verdien per tonn i borekontrakten på 372.000 kroner.

Kværner sluttet ned 9,3 prosent tirsdag, omsatt for 23 millioner kroner. Det priser selskapet til omlag 2,1 milliarder kroner, eller drøye 220 millioner kroner mindre enn ved børsslutt mandag.

Kjell Inge Røkkes Aker, som indirekte er største aksjonær, var ned 2,8 prosent til 175 kroner.

Kutter «Fredriksen-datter»

Det John Fredriksen-dominerte brønnteknikkselskapet Archer sluttet litt høyere tirsdag etter at aksjen falt 16 prosent mandag.

Meglerhusene reduserer sine Archer-kursmål etter mandagens kvartalsrapport, basert på svake utsiktskommentarer og utfordringer knyttet til selskapets lånebetingelser i annet halvår 2015.

SEB kutter sitt bruttoresultat (ebitda)-estimat på Archer for 2015 med 31 prosent, og meglerhuset viser til selskapets svake markedsutsikter. SEB-analytikerne anslår at Archer vil komme i brudd med selskapets lånebetingelser både knyttet til netto gjeld/ebitda og minimumskravet for egenkapitalandelen i fjerde kvartal 2015, noe som gjør at selskapet trolig må reforhandle dets lånebetingelser.

SEB tror at med støtte fra Archers hovedeier Seadrill, så bør de kunne klare å forhandle frem en tilfredsstillende løsning med selskapets største kreditorer.

SEB kutter kursmålet på Archer til to kroner fra tidligere tre kroner, mens hold-anbefalingen gjentas.

DNB Markets-analytikerne Martin Huseby Karlsen og Jon Masdal nedjusterer sitt kursmål på Archer til to kroner fra tidligere tre kroner. Salgsanbefalingen gjentas.

«Med et svakere marked og høy finansiell belåning tror vi Archer står overfor utfordringer de kommende kvartalene», skriver DNB Markets-analytikerne.

RS Platou Markets-analytiker Turner Holm peker på at Archer i fjerde kvartal slo estimatene for fjerde gang på rad og leverte en rekordhøy omsetning. På den andre siden mener han selskapets guiding impliserer et omsetningsfall på 20-25 prosent på kvartalsbasis i første kvartal, mens konsensus forventer et fall som er mindre enn ti prosent.

Holm trekker i tillegg frem at Archer mandag erkjente muligheten for at selskapet kan komme i brudd med dets lånebetingelser i annet halvår 2015.

RS Platou Markets tror Archers balanseutfordringer igjen vil bli løst på en gunstig måte, og gjentar en nøytralanbefaling på aksjen med kursmål 0,50 dollar.

Swedbank gjentar sin kjøpsanbefaling på Archer til tross for et utfordrende marked på kort sikt, tynget av den store nedgangen i riggtellingen i Nord-Amerika og kutt i olje- og gass-selskapenes investeringer. Meglerhuset gjør kun marginale estimatendringer.

Morgan Stanley gjentar en «overweight»-anbefaling på Archer etter kvartalsrapporten mens kursmålet kuttes til fire kroner som følge av økte risiko.

Handelsbanken Capital Markets kutter sitt kursmål på Archer til tre kroner fra tidligere 3,5 kroner. Meglerhuset gjentar en akkumuler-anbefaling.

Archer sluttet opp 1,1 prosent tirsdag, omsatt for 21 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,16 prosent til 614,54 poeng, omsatt for 4,21 milliarder kroner.

Les også:
Erstatter Baksaas i Vimpelcom
Fed holder spenningen oppe
Yara ikke som Nigeria  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.