Orkla-aksjen endte opp 4,0 prosent fredag. Analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets viser til at Bernstein har tatt opp dekning av aksjen med outperform-anbefaling og kursmål på 90 kroner.

Han viser til to årsaker til oppgangen:

- Den viktigeste årsaken til oppgangen i Orkla-aksjen er Bernstein-dekningen, men oppsvinget kan også være noe påvirket av at Unilever er i forhandlinger om å kjøpe The Honest Company, som opererer i samme bransje som Orkla, sier analytikeren til TDN Finans.

Viser styrke

Bernstein skriver i Orkla-analysen at selskapet har begynt å levere sterk og konsekvent driftsmarginvekst etter svak margin det siste tiåret. Bernstein venter at veksten driftsmargin kan bli på ni-ti prosent de neste to-tre årene, ifølge Bloomberg News.

The Wall Street Journal skrev torsdag kveld at Unilever vurderer oppkjøp av The Honest Company til en pris på over én milliard dollar. Til sammenligning ble selskapet verdsatt til 1,7 milliard dollar i forbindelse med en emisjon i fjor. Samtalene er fortsatt på tidlig stadium og Honest utelukker ikke børsnotering som alternativ til oppkjøpet, skriver avisen.

Orkla-aksjen endte opp 4,0 prosent til 77,00 kroner, omsatt for 332 millioner kroner.

Oppgang for sjømatindeksen

Sjømatindeksen på Oslo Børs sluttet opp 2,3 prosent fredag.

Giskeødegård i Nordea Markets viser til at opprettsektoren har hatt noen svake uker på grunn av frykt for lavere priser og at prisfallet nå har kommet.

Han legger til at det ser ut som investorer vil øke eksponeringen mot sektoren for å posisjonere seg for fjerde kvartal som normalt sett er et bra kvartal.

- Prisene stiger som regel inn mot jul, og den julestigningen er det enkelte som begynner å posisjonere seg for, sier Giskeødegård.

Tynget av finanssektoren

Ellers i Europa er det nedgang fredag tynget av finanssektoren.

Deutsche Bank-aksjen faller 8,1 prosent fredag etter at banken har avvist forslaget fra amerikanske myndigheter om at banken skal betale 14 milliarder dollar i en pågående sak om knyttet til Deutsche Banks verdipapirsalg i perioden 2005-2007.

«Deutsche har ingen intensjoner om å inngå forlik på noe i nærheten av dette beløpet", skriver banken i en melding.

Banken viser til at forhandlingene bare er i startfasen, og de venter å inngå et forlik på linje med det sammenlignbare banker har inngått, som har vært vesentlig lavere.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,74 prosent til 601,25 poeng, omsatt for 3.298 millioner kroner.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

Anbefalt av DNtv:

Treningsgründernes suksessoppskrift: Slik trenes hele kroppen i løpet av én uke
Daglig leder Linn Herland ved Barry's Bootcamp i Bergen viser fem favorittøvelser som kombinerer flere ulike muskelgrupper.
03:40
Publisert:

Første elektriske lastebil på norske veier
Erna Solberg prøvekjører den nye elektriske lastebilen til dagligvaregrossisten ASKO. - Bare glad jeg slipper å rygg, sier statsministeren. Lastebilen har en nyttelast på 18 tonn, og en rekkevidde på ca 20 mil.
01:22
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.