Oslo Børs og oljeprisene steg for tredje dag på rad onsdag.

Nordsjøoljen Brent med levering om en måned ble handlet for rundt 52,2 dollar per fat ved stengetid på Oslo Børs onsdag.

Det tilsvarte en oppgang fra 51,0 dollar per fat samme tid dagen før.

Investorer må velge

Aksjonærer i Statoil har frist til fredag ett minutt før midnatt på å avgjøre om de vil ha nye aksjer til fem prosent rabatt fremfor kontantutbytte.

Investorer får utdelt aksjer basert på en kurs bestående av to dagers volumvektet snittpris for 9. og 10. juni, som er de to siste dagene i tegningsperioden.

Tegningskursen er ventet å kunngjøres på eller rundt den 13. juni, mens tildelingen av nye aksjer ventes 24. juni.

Analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank mener flesteparten kommer til å velge det samme.

- Jeg ville blitt overrasket om det ikke blir mer enn 70 prosent som takker ja til aksjer, sier han og fortsetter:

- Det må være veldig stor volatilitet i kursen rundt tildelingstidspunktet for at det ikke skal lønne seg å velge aksjer. Du må altså ha et sterkt markedssyn på perioden derfra frem til tildeling, sier Swedbank-analytikeren.

Statoil-aksjen endte opp 1,6 prosent på Oslo Børs til kurs 139,9 kroner.

Nedtur for Yara

Yara International falt over to prosent på børsen onsdag. Analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets tror en av grunnene kan være at en reaksjon sterk kursoppgang tidligere denne uken.

- Det er dessuten rapporter fra Tyrkia om et den tyrkiske regjeringen skal forby produksjon og import av amminiumnitrat på grunn av terrorfrykt. Tyrkia er et relativt lite marked for Yara, men det kan også være en av årsakene til at aksjen faller, sier Veddeng til TDN Finans. Han anslår at import til Tyrkia utgjør omtrent to prosent av det samlede nitratmarkedet.

Aker Solutions fortsatte gårsdagens oppgang og steg 8,2 prosent. Analytiker Frederik Lunde i Carnegie mener årsaken er den samme som i går.

- Aksjen har hengt veldig igjen med tanke på oljeprisoppgangen i mai, sier han.

Fall i oljelagre

Fremover ventes det videre fall i oljelagrene i USA, skriver Norwegian Oil Trading. Samtidig er etterspørselen fra Kina fortsatt høy og produksjonen i USA faller.

Commerzbank trekker frem at rapporter om et nytt angrep mot oljeinstallasjoner i Nigeria, kort tid etter at myndighetene i landet meldte at de hadde innledet samtaler med opprørerne som utfører angrepene, gir støtte til prisoppgangen.

Bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) meldte tirsdag kveld at oljelagrene i USA falt med 3,6 millioner fat i løpet av uken frem til 3. juni. Lagerfallet ble nesten bekreftet av offisielle tall fra USAs energiinformasjonsbyrå, EIA, klokken 16:30 norsk tid, med en nedgang på 3,2 millioner fat. Lagrene var ventet å vise et trekk på rundt 3,1 millioner fat, ifølge Bloomberg-konsensus.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 1,09 prosent til 621,80 poeng, omsatt for 3,531 milliarder kroner.

 

Les også: Tror Stordalen har fått solstikk

I USA frykter investorene at en teknologiboble er i ferd med å sprekke

- Brå og kraftig boligprisnedgang


Se DNtv:

Brexit på to minutter:

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.