Statoil-aksjen er opp fattige 1,4 prosent så langt i år. Legg til de tre kvartalsvise utbytte på 0,22 dollar og man får en samlet avkastning så langt i år på 4,7 prosent. Det er stusselige saker når man vet at hovedindeksen er opp 15 prosent i samme periode, og de andre store selskapene på Oslo Børs har levert knallavkastning, Norsk Hydro opp 50 prosent, Telenor opp 30 prosent og DNB opp 20 prosent.

Følg utviklingen på Oslo Børs på DN Investor.

Man kunne altså fått 15 prosent avkastning ved å kjøpe et indeksnært fond, og risikoen hadde vært betydelig lavere enn å investere i Statoil-aksjen. Det er en tap-tap situasjonen for de uheldige Statoil-aksjonærene. Elendig avkastning og høy risiko.

Er man på jakt etter en forklaring på tingenes begredelige tilstand er det nok å se på sammenhengen mellom Statoil-kursen og oljeprisens utvikling. De to har en meget tett samvariasjon, og det er ikke oljeprisen som følger etter Statoil-kursen, for å si det slik.

Slik sett hadde det vært bedre å investere i oljekontrakter enn Statoil-aksjen. Med oljekontrakter får man den reneste oljeeksponering som finnes og man slipper risikoen for hva Statoil-ledelsen skal finne på av nye tapsbringende eventyr i utlandet eller annen imperiebygging.

En undersøkelse Bloomberg gjorde i august viste at konsensus ventet en oljepris på 57 dollar per fat i 2018, økende til 60 dollar per fat i 2019, 64 dollar per fat i 2020 og 67 dollar per fat i 2021.

I dag handler oljeprisen til rett under 58 dollar per fat. Så dersom man skal stole på konsensustallene er det lite oppside i vente for Statoil-aksjen som trolig også de neste årene kommer til å følge utviklingen i oljeprisen som en skygge.

Den samme tendensen ser vi fra aksjeanalytikernes kursmål på Statoil-aksjen. Ifølge Bloomberg viser gjennomsnittet fra 36 analytiker et kursmål på 153,9 kroner. Det er ned fem prosent fra dagens kursnivå. Av anbefalingene Bloomberg har hentet inn er 11 kjøp, 16 selg og åtte hold.

Pareto og DNB Markets skiller seg fra snittet med sine kjøpsanbefalinger og kursmål på henholdsvis 185 og 170 kroner.

DN Ekspress

Statoil kommer neste torsdag med regnskapstall for tredje kvartal.(Vilkår)

Forsiden med de tre løpende aksjemeglerne er ikonisk. Slik opplevde de historiens mest dramatiske dag på Oslo Børs
De ble selve bildet på børskrakket. Slik husker de den dramatiske dagen på Oslo Børs.
08:09
Publisert: