Det er to faktorer som styrer Statoil-aksjens utvikling om dagen, det er oljepris og aksjemarkedets forventninger til utbytte. Statoil er blant de store oljeselskapene en av de mest rendyrkede oppstrømselskapene, og derfor følger Statoil-kursen oljeprisen som en skygge. Frem til starten av mai steg oljeprisen til rett over 67 dollar per fat, men har siden da falt jevnt og trutt til dagens nivå på 49 dollar per fat.

5. mai toppet oljeprisen ut på 67,6 dollar per fat. Samme dag toppet Statoil-aksjen på 160,8 kroner. Siden da har både oljepris og Statoil-aksje falt.

Men den begredelige kursutviklingen siden mai har ikke skremt Pareto, som har tatt aksjen inn i sin anbefalte portefølje for august. Så langt i august har aksjen bidratt med en negativ avkastning på over tre prosent.

Meglerhuset tror på Statoil-ledelsen som har lovet vedvarende høyt utbytte i kvartalene fremover, mens mange analytikere tviler dette vil være bærekraftig dersom oljeprisen holder seg på dagens lave nivåer. Dagens utbyttenivå tilsvarer en årelating av balansen på 23 milliarder kroner per år. Gitt uendret oljepris fra dagens nivå skal det kuttes mye i kostnader og investeringer for å sikre en positiv kontantstrøm etter utbytte. 

«Statoil rapporterte 28. juli et solid resultat for andre kvartal, og det er viktig at selskapet holdt fast på at det kvartalsvise utbyttet skal opprettholdes på dagens nivå i de kommende kvartalene. Konsernsjefen signaliserte også at istedenfor å kutte i utbyttet, vil Statoil kutte ytterligere i kostnader og investeringer,» skriver Pareto.

«Med Statoil-aksjen som handler med en utbytteyield (utbytte delt på aksjekurs, red.anm.) på 5,2 prosent versus et historisk snitt på 4,5 prosent og støttet opp av en trolig oppgang i oljeprisen, tror vi det er rom for at Statoil-aksjen vil utvikle seg bra i de kommende månedene,» skriver Pareto.

I februar lovet Statoil et uendret utbyttenivå for de tre første kvartalene av 2015. Først for fjerde kvartal 2015 vil Statoil-styret ta en ny vurdering av utbyttepolitikken.

Men Statoils ledelse og styre har gått svært langt i å love aksjemarkedet at utbyttet vil opprettholdes utover fjerde kvartal, nesten uten forbehold. Det vil ikke nytte å komme og si i februar neste år at «jammen oljeprisen ble lavere enn vi trodde så da må vi kutte i utbyttet». Eller, det er fullt mulig at det skjer, men aksjekursen vil selvfølgelig kollapse.       

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.