Den John Fredriksen-kontrollerte riggaksjen Northern Drilling stiger nesten seks prosent etter at selskapet kansellerte kontrakten på byggingen av boreskipet West Cobalt ved det sørkoreanske skipsverftet Daewoo.

Det sier vel i grunnen det meste om aksjemarkedets syn på riggaksjer om dagen. Et selskap kansellerer en kontrakt på et feiende fint boreskip, og aksjemarkedet applauderer med å sende aksjekursen opp nesten seks prosent.

Northern Drilling-aksjen har mer enn halvert seg i verdi i år, og en av årsakene er investorenes frykt for selskapets betydelige investeringsforpliktelser de neste kvartalene. Riggmarkedet sliter med å komme til hektene etter oljepriskollapsen i 2014. Spørsmålet nå er hvilket riggselskap som først går tom for penger.

Northern Drilling-investorenes eneste trøst får være at investorene i Seadrill har tapt enda mer i år, den aksjen er ned 80 prosent. John Fredriksens problem er at han er største aksjonær i begge selskaper.

Northern Drilling har betalt 49,2 millioner dollar (cirka 450 millioner kroner) i avdrag på West Cobalt, og vil nå kreve å få pengene tilbake, samt renter og erstatning. Northern Drilling har kansellert avtalen på grunn av angivelig kontraktsbrudd. John Fredriksen er vel verdens beste verftskunde, så det han ber om vil nok bli behandlet på høyeste hold i Daewoo.

John Fredriksen er vel verdens beste verftskunde, så det han ber om vil nok bli behandlet på høyeste hold i Daewoo

Pareto peker på at etter kanselleringen har Northern Drilling eliminert 42 prosent av sine investeringsforpliktelser, og bedret sin kortsiktige likviditet. Meglerhuset har selv beregnet at kanselleringen har en negativ effekt på mellom to 6,2 kroner per aksje i verdijustert egenkapital som Pareto setter til 72 kroner per aksje.

Men akkurat det regnestykket ler aksjemarkedet høyt og støyende av. Aksjen handler nå til 24,5 kroner.

«... aksjemarkedet er åpenbart uenig i vår verdsettelse av ultradypvannsenhetene, og vi venter en positiv kursreaksjon etter meldingen,» skrev Pareto mandag.

Det fikk meglerhuset helt rett i siden aksjen i dag stiger nesten seks prosent.

Northern Drilling skulle betale 350 millioner dollar for West Cobalt som er et boreskip for ultradypt vann. Siden cirka 49 millioner dollar allerede er betalt, reduserer dette riggselskapets forpliktelser overfor verftet med 300 millioner dollar.

Northern Drilling har nå gjenværende investeringsforpliktelser på 412 millioner dollar på to boreskip.

«Northern Drillings investeringsoverheng har lenge vært et hinder å komme over for mange investorer som har vurdert dette som en investeringsmulighet. Det reduserte fundingbehovet vil trolig bli tolket som positivt av markedet,» skriver Pareto.

Northern Drilling skulle egentlig ha betalt ytterligere 56 millioner dollar i avdrag for Cobalt i fjerde kvartal 2019 og første kvartal 2020. Men Pareto mener likevel likviditeten er noe stram de neste kvartalene, men at dette trolig ikke vil skape trøbbel for hverken drift eller aksjonærer. Northern Drilling har tross alt en egen bank, i form av John Fredriksen, som største aksjonær.

Pareto mener aksjen bør stige fem-seks kroner på nyheten, gitt hvordan sammenlignbare riggakser er priset. Meglerhuset ser ytterligere oppside dersom Northern Drilling også får tilbake pengene som allerede er investert.

Aksjen stiger i dag 1,35 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.