Dersom det noen gang har vært en rivalisering mellom Spetalen og Ulltveit-Moe om hvem som ville tjene mest penger på å redde Rec fra konkurs, er det ikke lenger noen tvil. Spetalen er vinneren.

I formiddag falt Rec Silicon-aksjen nesten syv prosent på høy omsetning etter at selskapet meldte at det kan komme til å stenge ned all produksjon ved fabrikken i Moses Lake i USA dersom ikke handelskrigen mellom USA og Kina opphører. Det meste av Recs produksjon i USA har gått til Kina. Det er ikke lenge siden anlegget i Moses Lake var selve diamanten i Rec Silicon, med en svært avansert teknologi og lave produksjonskostnader. Nå står anlegget altså i fare for å bli stengt ned. Det er oppsiktsvekkende, og illustrerer den betydelige risikoen man utsetter seg for ved å investere i alternativ energi og spesielt dersom uberegnelige Kina er med i spillet.

Aksjonærene i Rec Silicon måtte i sommer gjøre en kriseemisjon på 357 millioner kroner. Nå er spørsmålet om selskapet kan bli tvunget til nok en kriseemisjon. Det kommer nye gjeldsforfall i 2016 og 2018.

Da solenergiselskapet Rec ble splittet opp i 2013, satset Øystein Stray Spetalen pengene på Rec Solar, mens Jens Ulltveit-Moe valgte Rec Silicon.  

«Verden er jo bygget på at folk har forskjellige synspunkter. Det skaper transaksjoner og omsetning,» sa Ulltveit-Moe til DN i oktober 2013.

Da solgte han seg nesten helt ut av Rec Solar og brukte pengene på å øke eierandelen i Rec Silicon til over 20 prosent.

«Jeg har tro på silisiumsiden av prosessen. Det er den underliggende strukturen som teller her og det er jo en forskjell på de to selskapene. Rec Solar i Singapore ligger i fjerne Østen og er konkurransedyktige på pris med en imponerende organisasjon. Men Rec Silicon har også en veldig god posisjon. Så får vi se om tre-fire år hvem som får rett. Men for meg var det viktig å komme meg opp i en kontrollerende posisjon i Rec Silicon,» sa Ulltveit-Moe.

Men Ulltveit-Moe trenger ikke vente i tre-fire år. Allerede nå kan man slå fast at Spetalen fikk rett.

Ifølge Pareto er meldingen fra Rec Silicon om en mulig nedstengning ved Moses Lake å betrakte som et press i forkant av den kinesiske presidenten Xi Jinpings besøk i Seattle og Washington D.C denne uken. Ifølge Pareto er det en mulig avtale på bordet for å løse handelskrigen.

"En mulig løsning, dersom partene oppnår enighet, vil etter det vi forstår bli annonsert mot slutten av Xi Jinpings besøk, ved utgangen av denne uken, og slik sett vil bli meget binært for aksjen," skriver Pareto.

Meglerhuset har fortsatt en kjøpsanbefaling på aksjen med kursmål 2,5 kroner.

 Spetalen gjorde det stikk motsatte av Ulltveit-Moe, solgte aksjer i Rec Silicon og brukte pengene på å kjøpe mer i Rec Solar. Nylig ble selskapet solgt til kinesiske kjøpere med en svært hyggelig gevinst. Med på investorlaget til Spetalen var Jan Chr. Opsahl.

«Vi gjorde hjemmeleksen vår. Vi er godt fornøyd, særlig med byttehandelen vi gjorde med Jens Ulltveit-Moe da han gikk inn i silisium og vi i solar. Vi smilte godt over den. Men det er farlig å bli for kjekk. Plutselig kan det snu,» sa Opsahl til DN i august.

Opsahl kan trygt smile kjekt.

Les også:

Kjapp gevinst på sol dnPlus

Han solgte solselskapet – og får 12 mill. for jobben

Jublet for Rec Solar-bud dnPlus

Se video:  Dette irriterer mest i sikerhetskontrollen

Dette irriterer mest i sikkerhetskontrollen
Reisende på Oslo lufthavn med klar oppfordring til andre: - Ta det med ro!
01:49
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.