De amerikanske oljelagertallene viste en betydelig økning forgående uke, førte til et markert fall på Oslo Børs og i oljeprisen i etterkant av publiseringen.

De amerikanske råoljelagrene steg med 14,4 millioner fat til 482,6 millioner fat, i uken frem til 28. oktober. Det var ventet en økning på to millioner fat, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News. Bransjetall fra API tirsdag kveld viste en oppgang på 9,3 millioner fat.

Ser ytterligere oljeprissvekkelse

Prisen på nordsjøoljen Brent (1. posisjon) ble handlet for 46,7 dollar pr fat da Oslo Børs stengte onsdag. Til sammenligning lå kontrakten på 47,3 dollar pr fat en halvtime før tallene ble publisert. Oljeprisen er nå på sitt laveste nivå siden slutten av september.

Senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen i Danske Bank Markets ser ytterligere oljeprissvekkelse hvis Den amerikanske sentralbanken (Fed) «forhåndskunngjør» en renteheving i desember.

- Det er derfor brent faller tilbake til 46,50 dollar pr fat. Det som skiller seg ut er at olje faller selv om dollaren faller. Den store jokeren er om Fed vil «forhåndskunngjøre» en renteheving i desember. Hvis de gjør det stiger dollaren og da faller oljeprisen. Markedet har priset inn en 70 prosent sannsynlighet for en renteheving i desember, sier han til TDN Finans.

- Hvis Fed indikerer at de ikke vil heve renten i desember kan oljeprisen stige ettersom markedet har priset inn en renteheving, sier Pedersen.

Dollarindeksen, som måler dollar mot en valutakurv, er ned rundt 0,4 prosent onsdag. En nedgang i indeksen indikerer en svakere dollar.

- Det er tøffe tider

Rec Silicon steg 13,2 prosent etter at selskapet la frem resultater onsdag.

- Hovedkonklusjonen fra Rec-rapporten er at det er tøffe tider. Rec tar konsekvensen ved å nedbemanne. Det vitner om at selskapet ser at det også blir tøft i 2017. Dette er på linje med det vi venter, sier Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen til TDN Finans.

Rasch-Olsen, som har salgsanbefaling på Rec-aksjen, synes det er overraskende at Rec forventer å være kontantnøytrale i 2017.

- Det får vi ikke til å gå i hop i våre regnestykker. Men hvis Rec faktisk får til det, er det klart imponerende, sier han.

Rasch-Olsen går ut fra at det nettopp er guidingen på neste års kontantposisjon som er hovedårsaken til at aksjen stiger så kraftig som den gjør onsdag.

Også Swedbank-analytiker Andreas Bertheussen fokuserer på dette.

- Rec stiger i dag ettersom kuttet i kostnader bedrer selskapets balanseutsikter inn i 2017. Det gjør også selskapet i stand til å opprettholde redusert produksjon lenger, selv om markedet skulle forbli noe svakt til neste år, sier Bertheussen til TDN Finans.

Marine Harvest falt fire prosent

På motsatt side falt dagens mest omsatte aksje, Marine Harvest, drøye fire prosent.

Analytikerne Marius Gaard i Swedbank og Fredrik Ivarsson i Kepler Cheuvreux tror Marine Harvest ble tynget av at selskapets høye kontraktsdekning for første halvår 2017 har den uønskede konsekvensen at selskapet til dels går glipp av den ventede oppgangen i spotprisene for laks fremover.

I forrige uke ble fersk, norsk eksportlaks i snitt solgt for 61,50 kroner per kilo, og både markedsaktører og analytikere tror prisen vil stigere videre fremover.

Marine Harvest venter imidlertid å låse inn prisene på 52 prosent av produksjonen sin i Norge i første halvår 2017. I fjerde kvartal 2016 har selskapet en kontraktsdekning i prosent av guidet volum på 54 prosent i Norge, 55 prosent i Skottland, 24 prosent i Chile.

- Jeg tror kursen tynges av at markedet er litt opphengt i at selskapet rapporterte ganske høy kontraktsandel for 2017, noe som gjør at det blir vanskeligere for selskapet å få spotpriser, og at markedet er skuffet over kostnadsguidingen, sier Gaard.

Foruten Marine Harvest var det først og fremst olje- og gassektoren som tynget Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 2,02 prosent til 626,70 poeng, omsatt for 3.733 millioner kroner.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om innspurten på det amerikanske presidentvalget: Finansmarkedene frykter at Donald Trump skal vinne valget. For Oslo Børs kan Trump-seier føre til en dobbel smell.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Stem selv:

Hvem blir USAs neste president?
Hillary Clinton
Donald Trump
Poll Maker

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

DNtv viser vinneren av firmabiltesten:

15 biler - én vinner
Dagens Næringsliv kårer Årets firmabil 2016. Her er vinneren.
01:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.