Analytikere omtaler Statsbudsjettet 2020 som svakt kontraktivt og kan redusere behovet for ytterligere rentehevinger fra Norges Bank. Statsbudsjettet har en budsjettimpuls på -0,2 prosent av fastlands-bnp i 2020. En negativ budsjettimpuls indikerer at oljepengebruken bidrar til redusert aktivitet. Bruken av oljeinntektene anslås til 2,6 prosent av kapitalen i Statens pensjonsfond utland ved inngangen til 2020, altså lavere enn handlingsregelen på tre prosent.

Nordea Markets mener statsbudsjettet var strammere enn forventet og at det på marginen reduserer behovet for ytterligere rentehevinger. Handelsbanken Capital Markets mener Norges Bank vil holde renten i ro fremover til tross for at budsjettimpulsen er noe lavere enn sentralbanken la til grunn. Norske kroner svekket seg mandag, men valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets er tilbakeholden med å tillegge kroneeffekten på statsbudsjettet.

- Vi er i en periode der det er vanskelig å peke på de underliggende driverne. Forrige uke var ruskete med en god del svake nøkkeltall som ga økte bekymringer. Over helgen har vi fått nyheter knyttet til hva man kan forvente av handelssamtalene mellom USA og Kina, sier han til TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.