Mediekonsernet Schibsted gikk som en kule på Oslo Børs etter at selskapet meldte om felles front med Telenor mot flere asiatiske rubrikkmarkeder torsdag kveld.

Schibsted og Telenor, sammen med Naspers Limited og Singapore Press Holdings, etablerer joint ventures som skal utvikle online rubrikk-tjenester i Brasil, Indonesia, Thailand og Bangladesh.

«Ved å samles om en felles plattform vil man gjøre det mye enklere for kjøpere og selgere å finne hverandre. Selgere vil kunne nå ut til flere kjøpere, og dermed vil folk lettere kunne gjøre om brukte gjenstander til kontanter», skriver Schibsted i meldingen, ifølge TDN Finans.

Preben Rasch-Olsen, Carnegie.
Preben Rasch-Olsen, Carnegie. (Foto: Elin Høyland)

Analytiker Preben Rasch-Olsen i Carnegie påpeker at det enkelt sagt finnes kun to giganter innenfor rubrikkmarkedet, Schibsted og Naspers.

- De inngår ikke bare en avtale om Brasil, de inngår egentlig en avtale om det som ser ut til å være resten av verden, sier han til Dagens Næringsliv.

- Det ser ut som at de deler markeder seg imellom, og det gjør jo at det blir et vanvittig potensial, sier han.

Carnegie-analytikeren hadde en kjøpsanbefaling på Schibsted med kursmål 375 kroner før dagens melding.

Han vil vente til etter dagens telefonkonferanse og Schibsteds kapitalmarkedsdag neste uke med å gjøre eventuelle justeringer.

Telenor og Shibsted går sammen i det likeverdige partnerskapet SnT Classifieds, og eierstrukturen i de fire joint venturene vil være som følger:

  * Brasil: 50.0% Naspers og 50.0% SnT Classifieds

  * Indonesia: 64.0% Naspers og 36.0% 701 Search

  * Thailand: 55.9% 701 Search og 44.1% Naspers

  * Bangladesh: 50.3% SnT og 49.7% Naspers

701 Search er et likeverdig partnerskap mellom Schibsted, Telenor og SPH.

Som en del av avtalen vil 701 Search overføre sin online rubrikk-tjeneste i Filipinene til Naspers, som dermed overtar denne virksomheten. Dette tillater 701 Search å konsentrere sin innsats i Thailand, opplyser Schibsted i en melding.

I visse andre markeder i Latin-Amerika og Asia vil henholdsvis Schibsted, SnT Classifieds og 701 Search kjøpe Naspers' virksomhet. Samtidig kjøper Naspers Schibsted, SnT Classifieds og 701 Searchs virksomhet i enkelte andre markeder.

"Schibsted venter at transaksjonen vil gi en regnskapsmessig gevinst i størrelsesorden 300-400 millioner kroner", heter det.

Av ordreboken i Schibsted-aksjen fremgår det at utenlandske meglerhus er de mest aktive i aksjen, anført av Deutsche Bank og Morgan Stanley.

Schibsted-aksjen steg til slutt 33,72 prosent til 487,40 kroner. Telenor steg 1,56 prosent til 156,50 kroner.

Mange av selskapene på børsen fikk drahjelp av oljeprisen, som var høyere fredag enn den var på torsdag, da den stupte bratt på kvelden. Av de ti mest omsatte aksjene på børsen steg åtte av dem.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,94 prosent til 598,63 poeng.

Den siste uken steg indeksen 2,39 prosent. Så langt i år er hovedindeksen opp 9,07 prosent. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for totalt 5,082 milliarder kroner.

Les også:
Oljeprisene stuper
Økt produksjon på sokkelen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.