USAs sentralbanksjef Janet Yellen talte fredag ettermiddag på Jackson Hole-symposiet.

I talen sa hun at i lys av den vedvarende sterke utviklingen i arbeidsmarkedet og av Fed sine utsikter for den økonomiske aktiviteten og inflasjonen, så har caset for renteheving styrket seg de seneste månedene.

«Dette kan bety at om tallene fortsetter å komme inn på sterke siden, spesielt arbeidsmarkedsrapporten for august, så vil det kunne bli heving på møtet i september», skriver DNB Markets i en oppdatering fredag.

Foreløpig fastholder meglerhuset imidlertid sitt anslag om at Federal Reserve vil vente med en renteheving til desember.

Ser ytterligere investeringsfall

Ellers var SEB fredag ute med sin årlige oljeinvesteringsundersøkelse blant lete- og produksjonsselskaper, og de mener fokus i oljeservicesektoren nå vil bevege seg fra svekket og negativ avkastning til utsikter for normal avkastning for utvalgte undersektorer.

Etter et fall på nær 50 prosent på to år i oljeselskapenes driftsinvesteringer venter SEB et fall på 10 prosent i 2017, til 440 milliarder dollar. De tror ordreinntaksmomentumet vil ta seg opp fremover, og etter å ha hatt et svært negativt syn på oljeservicesektoren har meglerhuset blitt noe mer positive.

SEB fortsetter å tro på en rebalansering av oljemarkedet og fastholder oljeprisanslaget sitt for 2017 og 2018 på henholdsvis 55 og 60 dollar fatet. Estimatet for annet halvår i inneværende år nedjusteres imidlertid med fem dollar til 50 dollar fatet, dette som følge lavere oljelagertrekk som en tidligere en ventet reaktivering av rigger i USA.

Nordea Markets skriver i en oppdatering fredag at de ser på Seadrill andrekvartalstall, som ble lagt frem torsdag, som en rapport uten særlig stor betydning.

«Selv om tallene var sterke er selskaps balanse ikke bærekraftig, og alle øyne er rettet mot den kommende refinansieringen», skriver meglerhuset.

Ifølge torsdagens rapport vil refinansiering til Seadrill bli ferdiggjort innen slutten av året.

«Vi mener fortsatt at selskapet vil trenge én milliard dollar i ny egenkapital, og ser på aksjen som en opsjon», skriver Nordea Markets.

Det heller ikke kom noe nytt fra Seadrill om markedsutsiktene, som kun bekreftet det man allerede vet; at markedet fortsatt er utfordrende, viser Nordea Markets, som venter at deres estimater vil bli mer eller mindre uendret.

Solid fra Kongsberg Gruppen

Kongsberg Gruppen la frem kvartalstall fredag. Selskapet fikk et resultat før skatt på 364 millioner kroner i andre kvartal 2016, mot 254 millioner kroner samme periode i 2015. Ordreinngangen i kvartalet var 3.491 millioner, mot 3.993 i samme periode i fjor.

Analytiker Kenneth Sivertsen i SEB mener Kongsberg Gruppen la frem en solid rapport.

- Tallene var litt bedre enn det vi ventet, eller i hvert fall fryktet, på bunnlinjen, selv om ordreinngangen var litt svak, sier han til TDN Finans.

Han trekker dessuten frem finske Patria, som bare hadde vært tilknyttet konsernet i kun fem uker av andre kvartal, som en spesielt positiv overraskelse.

- Tallene der var betydelig bedre enn vi hadde trodd og håpet på. Samtidig var det bare tall for fem uker og skal ikke være representative for hele året. Men også uten Patria skal nok estimatene opp, sier Sivertsen.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,28 prosent til 618,41 poeng, omsatt for 1.638 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.