Perioden siden i fjor sommer har vært svært kostbar for Seadrills aksjonærer. Aksjekursen har falt fra nivåer over 250 kroner til rundt 80 kroner. Aksjonærverdier for over 80 milliarder kroner har gått tapt.

Men i april har aksjen vist styrke og steget jevnt nesten hver eneste dag. Så langt i april er aksjen opp 25 prosent. Nå på formiddagen stiger aksjen nesten fem prosent. Selv om tapene fortsatt er blodrøde for aksjonærene som har sittet i aksjen siden i fjor sommer, så har Seadrill-aksjen gitt fantastisk avkastning for investorer som har turt å spille på denne svært risikable aksjen. Men etter et kursfall på nesten 70 prosent de siste ti månedene, så har risikoen i aksjen falt dramatisk. Problemet er at selv om aksjen ser billig ut nå, er det ingen som vet om aksjen kan bli enda billigere. Det er det oljeprisen som bestemmer.

De siste dagene har oljeprisen steget jevnt og handler nå til over 60 dollar fatet. DNB Markets skriver at løftet skyldes at OPEC skal være i diskusjoner om å kutte kartellets oljeproduksjonen. Meglerhuset skriver at amerikanske riggaksjer som Transocean, Diamond og Ensco steg mellom fem og syv prosent.

Ifølge Pareto har de store oljeselskapene nå terminert riggkontrakter for til sammen 3,7 milliarder dollar det siste året.

BP kansellerte nylig kontrakten for sjettegenerasjonsriggene Ensco DS-4 og Seadrill-riggen West Sirius i Mexico-gulfen. BP kompenserer med å betale det estimerte driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) på kontraktene.

«På tross av en generelt utfordrende nyhetsstrøm har sektoren hatt sitt andre mini-rally i år med de fleste riggaksjer opp ti til 15 prosent i april på grunn av en liten oppgang i oljeprisen. Selv om vi er oppmuntret av riggselskapenes vilje til aggressivt å fjerne rigger uten kontrakt fra sine aktive flåter, spesielt i markedet for flytende enheter, så forblir vi avmålt til aksjer i denne sektoren,» skriver Pareto.

Meglerhuset mener vi fortsatt ikke har sett bunnen i hverken rater eller utnyttelsesgrad. På relativ basis foretrekkes Seadrill, mens Transocean, Noble og Diamond Offshore er meglerhusets beste shortkandidater.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.