Oslo Børs er i positivt terreng torsdag, der både oljepris og amerikanske rentesignaler bidrar.

Nordsjøoljeprisen brent er opp noe over en halv dollar fatet det siste døgnet, og handles til 40,90 dollar. Statoil-aksjen trekker opp 1,8 prosent til 133,20 kroner.

Den amerikanske sentralbanken (Fed) holdt onsdag renten uendret, som bidro til å sende amerikanske børser opp onsdag kveld norsk tid.

Det var også ventet at Fed ville holde renteintervallet uendret på  0,25-0,50 prosent, ifølge TDN Finans.

Flertallet av medlemmene i Feds rentekomité (FOMC) venter to rentehevinger i 2016, ifølge sentralbankens renteprognose. I desember, som var forrige gang FOMC-medlemmenes renteprognoser ble publisert, ventet de fire rentehøyninger i 2016, ifølge TDN Finans.

Samtidig nedjusteres anslaget for farten i amerikansk økonomi, der FOMC når venter en BNP-vekst på 2,2 prosent i 2016, ned fra 2,4 prosent i desember. BNP-veksten i 2017 ventes til 2,1 prosent (2,2) og i 2018 ventes en vekst på 2,0 prosent (uendret).

Torsdag legger Norges Bank frem sin rentebeslutning klokken 10.00.

Det er bred konsensus om at styringsrenten settes ned med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent torsdag.

Argumentet om å kutte renten for å holde kronekursen lav har blitt vektigere etter Den europeiske sentralbankens omfattende lettelser i forrige uke, påpeker TDN Finans.

Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen skriver onsdag at det verste kan være bak oss, men at oljebremsen er såpass betydelig at han venter nullrente fra Norges Bank i løpet av året.

Olsen mener bankenes utlånsrenter til private kunder neppe kan bli særlig mye lavere, men at «negative renter nå fremstår som et våpen som brukes i en internasjonal valutakrig». Han mener det er en krig Norges Bank kan bli presset inn i mot sin vilje.

DNB Markets påpeker at sansynligheten for et rentekutt torsdag har økt siden rentebanen Norges Bank la frem før jul. Meglerhuset tror en svakere krone og dermed noe høyere kjerneinflasjon ikke vil være nok til å holde renten i ro, og ser et rentekutt på 0,25 prosentpoeng torsdag.

"Oljeprisen er lavere enn ventet. Veksten i norsk økonomi er noe lavere. Forventet lønnsvekst har avtatt. Boligpriser og kreditt vokser litt svakere enn før, slik at faren for finansiell ustabilitet er mindre", skriver DNB Markets i morgenrapporten.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,7 prosent til 590,26 poeng.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Oljekommentaren:  - Tilfredse med at bunnen synes å være nådd

Oppgraderer DNBs kredittvurdering

Frykter for sparebankene  

Se DNtv:
Ett skritt nærmere å bli USAs første kvinnelige president
Hillary Clinton talte for et jublende publikum etter at det var klart at hun vinner tre nye delstater i den demokratiske nominasjonskampen. Clinton har en klar ledelse til Bernie Sanders i forsøket på å bli nominert til høstens presidentvalg i USA.
00:49
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.