Statoil falt 1,8 prosent mandag, tynget av at Goldman Sachs nedgraderte Statoil-aksjen til salgsanbefaling fra nøytralanbefaling. Meglerhuset mener Statoil vil komme i en utfordrende kontantposisjon på grunn av den fortsatt lave oljeprisen og selskapets høyere gjeldsgrad.

Goldman Sachs skriver at Statoil har vist en god evne til gjennomføring, men frykter at selskapet har for høy eksponering mot modne eiendeler. Dette tilsier raskere fall i produksjonen og høye vedlikeholdskostnader.

Meglerhuset venter en gjeldsgrad på 40 prosent i 2016 og 2017 og mener selskapet med det ikke har mye fleksibilitet i en situasjon med lav oljepris over tid, noe som igjen fører til risiko for direkteavkastningen på 4,5 prosent.

Statoil-aksjen falt 1,8 prosent til 151,80 kroner, omsatt for 588 millioner kroner.

Norsk Hydro endte opp 1,3 prosent etter at JP Morgan oppgraderte anbefalingen på aksjen til «overweight» fra nøytral.

JP Morgan-analytikerne mener nå at nedsiderisikoen fra valuta og aluminiumpremier er priset inn i kursen.

«Etter et kursfall på 18 prosent siden 15. april fremstår Hydro som en av sektorens billigste og mest attraktive muligheter», heter det.

Utsiktene til aluminium er fortsatt attraktive på mellomlang sikt, mener JP Morgan. At sentimentet har vært «bearish» den seneste tiden reflekterer økende metalleksport fra Kina og Russland.

Videre mener meglerhuset at nedsiderisikoen til prisene er begrenset herfra. De estimerer at kinesiske produsenter er avhengig av en prispremie på aluminium som er høyere en 287 dollar pr tonn for å eksportere til USA, og opplyser at prispremien nå er 248 dollar pr tonn.

Norsk Hydro-aksjen steg 1,3 prosent til 37,57 kroner, omsatt for 482 millioner kroner.

DNO endte opp 5,5 prosent etter Goldman Sachs oppgraderte aksjen til kjøpsanbefaling. Goldman fremholder DNO som en aktuell oppkjøpskandidat med eiendeler i en attraktiv region som ligger lavt på kostnadskurven. Særlig Tawke-feltet i det kurdiske området av Nord-Irak pekes på som en primærfaktor, hvor «breakeven» estimeres til 26 dollar pr fat.

DNO plasseres i kategorien av selskaper med strategiske eiendeler som tiltrekker seg statsoljeselskaper og de store internasjonale oljeselskapene.

Meglerhuset erkjenner at DNO-aksjen har prestert svakere enn sektoren så langt i år, og mener dette er på grunn av manglende visibilitet rundt eksportbetalinger fra irakisk Kurdistan, den rettede emisjonen som nylig ble gjennomført, og driftsstansen i Jemen som følge av sikkerhetssituasjonen der.

Mer klarhet rundt betalingsutsiktene og oljeeksporter fra Kurdistan, fremholdes som en nøkkelkatalysator for aksjen.

«Etter den relative underpresteringen den seneste tiden, mener vi aksjen tilbyr et attraktivt forhold mellom risiko og avkastningspotensial med en strategisk eiendelsbase, derav vår oppgradering til kjøp», heter det.

DNO-aksjen steg 5,5 prosent til 12,30 kroner, omsatt for 90 millioner kroner.

Ellers fortsatte Frontline fredagens oppgang mandag, samtidig som man ser en markant tilstramming i tankskipmarkedet.

Analytiker Erik Nikolai Stavseth i Arctic Securities skrev i en oppdatering, ifølge Bloomberg News, at økt i tilbud fra Irak, forårsaket av nytt tilbud av tungolje fra Basra, øker etterspørselen for skip og støtter fraktratene.

VLCCer blir sluttet til rater på 82.000 dollar per dag i spotmarkedet, noe som ifølge Stavseth er «eksepsjonelt stramt» for denne tiden av året.

Frontline-aksjen steg 5,2 prosent til 20,20 kroner, omsatt for 40 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,09 prosent til 653,08 poeng, omsatt for 3,40 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.