Oslo Børs ledet utviklingen i et bredt og kraftig europeisk børsfall tirsdag. Fallet i hovedindeksen speilet utviklingen i oljeprisen, som tiltok i styrke fra formiddagen av. Dermed ble fasit et børsfall på hele 3,1 prosent.

Oljeprisen fortsatte nedgangen fra mandag og faller 4,5 prosent tirsdag etter blant annet skuffende makrotall fra Kina og USA. Commerzbank viser i tillegg til at svinnende håp om koordinerte kutt i oljeproduksjonen legger press på oljeprisen.

- Trumfer det meste

Oljeselskapet Statoil tynget følgelig utviklingen på Oslo Børs, med et fall på hele 5,4 prosent.

Britiske BP var ned 9,0 prosent i London ved stengetid på Oslo Børs tirsdag, etter at oljeselskapet la frem svakere kvartalstall enn analytikerne ventet.

Analytiker Helge André Martinsen i DNB Markets mener BP-tallene bidro til at oljesektoren i Europa var svak i dag.

- Men det er lite overførbarhet mellom resultatene i BP og Statoil. Oljeprisbevegelser trumfer det meste for øyeblikket. Gitt oljeprisvolatiliteten er det vanskelig å forklare kurssvingningene med selskapsspesifikke faktorer. Stemningen i markedet, gjennom oljeprisen, styrer mye av kursbevegelsene, sier Martinsen til TDN Finans.

DNB Markets har kjøpsanbefaling på Statoil-aksjen.

- Vårt syn reflekterer det grunnleggende positive synet på oljeprisen litt frem i tid. Vi tror dessuten Statoil vil jobbe hardt med å få ned kostnadene den kommende tiden, sier Martinsen.

Statoil legger frem kvartalstall og strategioppdatering i London torsdag denne uken. Aksjen endte ned 5,4 prosent på Oslo Børs tirsdag.

Grus for cruise

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises (RCCL) falt hele 13,6 prosent etter å ha lagt frem kvartalsrapport.

RCCL la frem et bedre resultat for fjerde kvartal enn ventet, mens guidingen for 2016 på 5,90-6,10 dollar per aksje var svakere enn Thomson Financial-konsensus på 6,27 dollar.

Hovedindeksen på Oslo Børs raste 3,10 prosent til 539,46 poeng tirsdag. Grafikk: InFront
Hovedindeksen på Oslo Børs raste 3,10 prosent til 539,46 poeng tirsdag. Grafikk: InFront

Pareto Securities venter å gjøre små negative estimatrevideringer etter RCCls rapport. De trekker blant annet frem at guidingen for helåret trekkes ned av valutamotvind og økte rentekostnader.

DNB Markets gjentar sin salgsanbefaling på RCCL og mener «skuffende guiding» for 2016 øker risikoen for at selskapet ikke når sitt «double double»-mål innen 2017.

«Med guiding om flat kostnadsutvikling og under markedets forventning på yield, ser vi økt risiko for 2017-målet», skriver DNB Markets.

RCCL endte ned 13,6 prosent til 619 kroner, omsatt for 185 millioner kroner på Oslo Børs.

Milliardsmell i seismikk

Seismikkselskapet TGS-Nopec la tirsdag frem rapport for fjerde kvartal 2015, som viste et driftsresultat på minus 140 millioner dollar. Samtidig indikerer kvartalsutbyttet et kutt i årsutbytte med 40 prosent. TGS-aksjen endte ned 6,1 prosent.

Christian Yggeseth i Arctic Securities.
Christian Yggeseth i Arctic Securities. (Foto: Gunnar Blöndal)

Analytikerne ser ikke nevneverdige resultatestimatendringer etter TGS-Nopecs rapport.

- Selskapet har valgt å ta noe større nedskrivninger enn ventet, fordi fjerde kvartal var svakt. Det gjør at resultatet blir litt svakere enn forventningene i markedet, sier analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities sier til TDN Finans.

Det som preger aksjen mest i dag er at TGS justerer utbyttenivået. TGS vil betale et utbytte på 0,15 dollar pr aksje i første kvartal og tar sikte på å opprettholde nivået ut året. Til sammenligning betalte selskapet et utbytte på 8,5 kroner per aksje for 2014.

- 40 prosent kutt i utbytte i tillegg til svak oljeprisutvikling gjør det at aksjen faller ganske mye. Vårt estimat for utbytte var seks kroner for året, sier Yggeseth.

Han tror ikke rapporten vil ha nevneverdig effekt på konsensusestimatene for 2016-2017 og støttes av analytikere fra ABG Sundal Collier, Pareto Securities og Handelsbanken Capital Markets.

- Befriende

Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier mener utbyttekuttet var som ventet og nødvendig slik markedet ser ut. I sum ser han få endringer for egne estimater og konsensus etter rapporten.

John A. Olaisen, oljeanalytiker i ABG Sundal Collier.
John A. Olaisen, oljeanalytiker i ABG Sundal Collier. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

-Det er befriende å høre at dette er det de i utgangspunktet planlegger å betale hvert kvartal og de vil justere hvis markedet blir bedre eller d årligere. Det er så mange selskaper som binder seg til masten, sier Olaisen til TDN Finans.

«Det første kvartalsutbyttet er noe lavere enn ventet, men selskapet har tidligere uttalt at de planlegger et stabilt utbytte og er antakelig forsiktige i møte med inneværende markedsforhold», skriver Pareto Securities som mener selskapet i utgangspunktet har kontantstrøm og kontantreserve til å kunne øke utbyttet.

Når det kommer til overførbarhet til andre selskaper sier Olaisen at rapporten er på den negative siden og viser til at TGS ikke har annonsert noen 3D-prosjekter i 2016. Poenget trekkes også frem av Pareto.

- I 2015 stod TGS for om lag 20 prosent av all 3D-bruk globalt og pr i dag har de ingenting. Det er ikke enkelt å være eier av 3D-båter, sier Olaisen.

Yggeseth ser på sin side lite som er overførbart.

- TGS hadde et svakere fjerde kvartal enn flere av sine konkurrenter. Det er kanskje noe overraskende. Selskapet har slitt med geografisk eksponering i biblioteket, så jeg vil ikke si det er voldsomt mye overførbart til andre selskaper i bransjen fra dagens rapport, sier Yggeseth.

ABG Sundal Collier gjentar kjøpsanbefaling og kursmål på 140 kroner, mens Pareto Securities gjentar hold-anbefaling og kursmål 125 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 3,1 prosent til 539,46 poeng, omsatt for 3,97 milliarder kroner.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også: - Norge bør delta i oljekutt

- Dette er en krise for norsk økonomi

- De som skal slå av lyset på norsk sokkel, de er ennå ikke født

Se DN Tv: Clinton: - Takk, Iowa!
Clinton: - Takk, Iowa!
Det ble svært jevnt mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders i Iowa mandag. De to kandidatene fikk begge omtrent 50 prosents oppslutning, med Clinton et ørlite hestehode foran da anslagsvis 99 prosent av stemmene var telt opp.
00:44
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.