Oljeprisen fortsetter opp fredag og trekker med seg børsene i Europa. Oljerelaterte aksjer stiger markert på Oslo Børs fredag.

Ifølge Norwegian Oil Trading og Commerzbank fortsetter oljeprisen opp på nyheter om at flere skiferoljeprodusenter i USA vil redusere investeringene ytterligere i 2016. Blant dem, Continental Resources og EOG Resources.

«Dette er et tegn på generelt uholdbart lave prisnivåer for flere selskaper», skriver Norwegian Oil Trading.

Commerzbank viser til at riggtellingene i USA er på vei ned, og at to selskaper de seneste dagene har annonsert at de avslutter aktiviteter i North Dakota.

«Det er derfor klart at oljeproduksjonen i USA vil fortsette å falle», konkluderer Commerzbank.

Statoil stiger 3,3 prosent fredag, mens oljeserviceindeksen er opp 4,2 prosent.

I ferd med å vende ned

Analysesjef Frederik Lunde i Carnegie sier til TDN Finans at oljeservice generelt trekkes opp av flere bekreftelser på at amerikansk produksjon er i ferd med å vende ned.

Subsea 7 stiger 5,2 prosent etter å ha blitt tildelt en kontrakt med verdi på over 750 millioner dollar av BP i Egypt.

Lunde beskriver Subsea 7s kontrakt med BP som den største på flere år, og mener dette forklarer dagens oppgang for aksjen.

I en oppdatering viser han til at selskapet vil kunne dra fordel av kjennskap til området, stordriftsfordeler og at det er rimelig å anta at marginene i kontrakten er over gjennomsnittet i dagens marked.

Kontrakten styrker ordreboken for 2017 og 2018, men selskapet trenger fremdeles mer arbeid i 2017, fremgår det. Dekningen for 2016 er grei, skriver Lunde.

- Fra vondt til verre

Blant riggselskapene på Oslo Børs har Seadrill lagt frem resultater torsdag, mens Songa Offshore la frem resultater fredag.

Seadrill faller 5,6 prosent fredag, mens Songa er opp 1,3 prosent. Tidligere i uken har store selskaper som Transocean og Ensco lagt frem resultater.

Analytiker Sondre Stormyr i Danske bank sier til TDN Finans at nå som de fleste store riggselskapene har lagt frem resultater er det klart at markedet har blitt verre de seneste tre månedene.

- Det har gått fra vondt til verre, som indikert også fra oljeselskapenes side, og det er åpenbart en mer utfordrende situasjon enn den man hadde ved inngangen til desember, sier Stormyr.

Anbefaler salg

Utover dette er det lite nytt i rapportene fra Seadrill og Songa, ifølge Stormyr, som sier at oppmerksomheten forblir rettet mot finansiell restrukturering av selskapene mer enn kvartalstallene. Han ser ingen grunn til å kjøpe aksjene, og anbefaler salg av begge.

- Man har måttet revurdere rammevilkårene for refinansieringene i tråd med et svakere marked og hva man vil ha behov for kvartal for kvartal. Det er lite igjen av egenkapitalverdi i forhold til selskapsverdien (EV) i disse selskapene og aksjene prises som opsjoner. Det er vanskelig å se en grunn til å kjøpe aksjene før man får presentert en løsning, sier han.

Dette gjelder særlig for Seadrill, men Stormyr mener at også Songa Offshore vil måtte hente ny egenkapital i løpet av det neste året.

- Det er lav sannsynlighet for at de eldre riggene til Songa kan få arbeid når de går av kontrakt i løpet av året. Ser man på gjeldsforfall i 2017 og 2018 er det et ganske klart behov for ny egenkapital, sier han.

Han understreker at både Seadrill og Songa har behov for ny egenkapital som er større enn dagens egenkapitalverdi.

Følg markedet med DN Investor

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 1,46 prosent til 564,60 poeng, omsatt for 1,640 milliarder kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.