Det har vært noen dramatiske år for forsikringsbransjen, og spesielt for livselskapene som har slitt med ekstremt lave renter, en garantert rente overfor kundene på 3,3 prosent, en befolkning som stadig blir eldre og strengere reservekrav fra finansmyndighetene. Det er dels forklaringen på at Storebrand-aksjen er priset til det samme som den var i 1997, og mange av årene i mellomtiden har vært uten utbytte til aksjonærene.

Verdien av Gjensidige-aksjen har siden 2010 steget med 130 prosent. Selskapets satsning på skadeforsikring som en helt dominerende aktør i ett av verdens rikeste land med kraftig konsumvekst har vært en pengemaskin for aksjonærene.

At Gjensidige-sjef Helge Leiro Baastad i 2009 forlot forhandlingsbordet og dermed sikret all oppsiden for Gjensidiges egne aksjonærer, og ikke delte noe med Storebrands aksjonærer, burde alene sikre ham minst en egen side i historieboken om Gjensidige. Riktignok sølte han bort kanskje en milliard kroner på kjøpet av Storebrand-aksjer, men dette vil Gjensidiges aksjonærer nok tilgi ham i den store sammenheng.

Men i år har man sett gryende tegn til endring i styrkeforholdet mellom de to selskapene. Storebrand-aksjen har steget 16 prosent så langt i år, mens Gjensidige er opp bare tre prosent. Lavrenteåket er i ferd med å ta slutt for Storebrand og i september kommer trolig den første renteøkningen fra den amerikanske sentralbanken siden finanskrisen. Gjensidige derimot opplever økt konkurransepress og en norsk økonomi under press.

I dag er Pareto på gaten med en ny analyse på Storebrand med tittel «Larger than Life». Storebrand er meglerhusets førstevalg blant nordiske finansaksjer.

«Med økende renter og tillit til Storebrands evne til å oppfylle kapitalkravene i Solvens II skifter markedets oppmerksomhet til aksjens attraktive verdsettelse med en P/E på 6,8 basert på estimert inntjeningen i 2016. Vi vil hevde at selskapet har mange opsjoner både på kapitalsiden og strukturelt, og som gir plenty med oppside,» skriver Pareto.

Meglerhuset har summen-av-delene verdsettelse på 54 kroner, men setter et kursmål på 44 kroner, ti kroner over dagens kurs.

Med en stadig sterkere kapitaldekning i forhold til Solvens II-kravene mener Pareto utsiktene til et utbytte for 2015 har økt ytterligere. Det er gode nyheter for aksjonærene som ikke har sett mye til utbytte de siste årene.

Pareto verdsetter den kraftig voksende, ikke-garanterte sparevirksomheten til 21 kroner per aksje (P/E på 12), mens forsikringsvirksomheten verdsettes til 18 kroner per aksje (P/E 13).

«Inntjeningen fra den garanterte virksomheten i Norge vil etter vårt syn forbli under press i flere år, og binde opp betydelig kapital, men vi vil fortsatt hevde at denne betydelige virksomheten har en positiv verdi, og at SPP bør verdsettes til rundt syv kroner per aksje,» skriver Pareto.

   

Se også:

Nordmann vant Empire State Building-løp
Norske Thorbjørn Ludvigsen vant den årlige konkurransen om å bli førstemann opp de 1.576 trappetrinnene til 86. etasje i den ikoniske New York-skyskraperen Empire State Building.
01:00
Publisert:
 

 

Les også: Skyhøyt salg av boliger over ti mill. dnPlus  

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.