Oslo Børs falt tilbake på en rolig handelsdag mandag. Oljeservicesektoren trakk mest ned, mens det var god utvikling i sjømatsektoren.

Salmar, Bakkafrost og Marine Harvest steg mest blant oppdrettsaksjene. Meglerhuset SEB oppgraderte mandag anbefalingen på Marine Harvest-aksjen til kjøp fra hold, og oppjusterte kursmålet på aksjen til 170 kroner fra 138 kroner.

SEB tar i sin oppdaterte globale analyse ned prognosen for 2018 til en tilbudsvekst på fem prosent fra tidligere seks prosent, men hever samtidig tilbudsanslaget for 2019 til fire prosent vekst fra tidligere tre prosent.

«Sjøtemperaturene har vært ekstremt lave denne vinteren, som demper biomasseveksten og kortsiktig tilbud. Sammen med myndighetenes planer om å selge fire prosent ekstra MTB-kapasitet (maksimalt tillatt biomasse, red.anm.) til sommeren, kan oppdrettere i grønne områder vokse fisken større og trolig utsette noe høsting til 2019-leveranser», skriver SEB.

Meglerhuset har oppjustert sin referansepris for laks i euro med rundt fem prosent for 2018 og 2019, og anbefaler investorer til å se forbi 2018 ettersom globale markeder kommer til å bli strammere.

SEB venter at etterspørselen i modne markeder gradvis vil ta seg opp med nye kontrakter, og venter at handelshindrene med Kina vil løses opp i løpet av et par måneder. Samtidig ventes det at russiske markeder ikke blir gjenåpnet for hverken norsk eller britisk laks de kommende årene.

Marine Harvest-aksjen endte opp 1,1 prosent til 156,70 kroner, mens sjømatindeksen steg 1,85 prosent mandag.

Oljeprisen varierte rundt nullpunktet mandag etter god utvikling forrige uke, og var ved stengetid på Oslo Børs noe ned. Ifølge Commerzbank økte antallet kontrakter i lange posisjoner for Brent med 21.100 kontrakter, mens antallet lange WTI-kontrakter steg 31.200 i uken som endte 20. mars, noe som er nær rekordnivåer for begge kontraktene. Banken mener investorer vil fortsette å posisjonere seg i lange posisjoner i oljemarkedet.

Tross god utvikling i oljeprisene den seneste tiden har oljeservicesektoren vært relativt svak. Nordea Markets påpeker i en oppdatering mandag at en stigende oljepris er positivt for oljeservice, og trekker spesielt frem BW Offshore og Subsea 7 etter at begge har falt mer enn seks prosent på et par uker.

«Utsiktene er imidlertid lyse for begge aksjene, samtidig som prisingen fortsatt er attraktiv. Vi forventer at oljeselskapene vil være stadig mer villige til å investere, hvilket bør øke etterspørselen blant oljeserviceselskapene», skriver meglerhuset.

BW Offshore-aksjen var ned 0,3 prosent mandag, mens Subsea 7 falt 3,6 prosent. Oljeservice-indeksen på Oslo Børs var ned 2,8 prosent.

Hovedindeksen sluttet ned 0,18 prosent til 798,85 poeng, omsatt for 3.212 millioner kroner.(Vilkår)