Oljerelaterte aksjer fortsatte gårsdagens svake utvikling og bidro til nedgang på Oslo Børs tirsdag. Unntaket var Questerre Energy, som steg kraftig.

Brent-olje ble handlet rundt 50 dollar fatet ved stengetid tirsdag, ned fra 50,70 dollar ved åpning og fra 52,20 dollar fatet da Oslo Børs stengte mandag.

Oljeprisfallet mandag, det største på seks uker, kom etter rapporter om betydelig økt Opec-produksjon i september.

Ser lavere etterspørselsvekst

Fallet ble i morgentimene stabilisert noe på tegn til økende oljeetterspørsel fra Kina basert at landets oljeimport i september tok seg opp fra august.

Oljeprisene faller imidlertid videre etter Det internasjonale energibyrået (IEA) offentliggjorde sin månedlige oljemarkedsrapport tirsdag formiddag, hvor det blant annet ble gjort en nedjustering i anslag for oljeetterspørselsveksten i 2016.

DNB Markets' oljeanalytiker Torbjørn Kjus beskriver IEA-rapporten som «svakt negativ» for oljeprisene, og viser til kombinasjonen av nedjustert etterspørsel og opprevidert produksjonsanslag for landene utenfor Opec.

Kina-import skuffer

Importen til Kina av andre varer var ellers svak. Ifølge Bloomberg News falt importen med 17,7 prosent i september år over år, mot ventet fall på 16,5 prosent. Fallet reiser ny tvil om den økonomiske utviklingen i landet noe som fører til fall på europeiske børser.

Olje-, råvare- og materialsektoren faller bredt verden over på import-tallene. På Oslo Børs er oljeservice-indeksen, obosx, ned 2,6 prosent. Også Norsk Hydro og Yara faller med henholdsvis 1,6 og 1,1 prosent. Ifølge Commerzbank er aluminiumsprisene ned om lag 1,3 prosent tirsdag.

Barclays skriver i en oppdatering på oljeservicesektoren at det fremdeles er arbeid å gjøre når det kommer til å få kapasiteten i balanse med etterspørselen fra oljeselskapene.

«Uten flere betydelige endringer i enten tilbud, gjennom skraping av skip eller konsolidering i industrien, eller økt etterspørsel gjennom ytterligere prosjektarbeid frem til 2020, kan bransjen forbli i denne situasjonen på mellomlang sikt», skriver meglerhuset.

Nedgraderer oljeserviceaksje

Barclays nedgraderer sin anbefaling på Subsea 7 til «underweight» fra tidligere «equalweight» ettersom de ser få grunner til å være positive til markedet for subsea-installasjon på kort og mellomlang sikt. Kursmålet holdes på 84 kroner pr aksje.

Subsea 7 straffes av at de i nedgangstiden er et rendyrket EPIC-selskap og, i så måte ikke har andre ben å støtte seg på, skriver Barclays. På grunn av dette ser meglerhuset større verdi andre steder i sektoren og nedgraderer derfor anbefalingen på aksjen.

Deres analyser tilser at EPIC-markedet har et overtilbud på 20 prosent som vil vedvare på kort og mellomlang sikt.

Samtidig betyr ikke dette at Subsea 7 er finansielt strukket, og faktisk har selskapet godt med kapital etter å ha vært proaktive i møte med det svake markedet, presiseres det. Men overtilbudet medfører begrenset oppside for resultatestimatene.

Frykter Brasil

Selskapet har god dekning i ordreboken for resten av 2015 med 87 prosent. For 2016 er 58 prosent dekket, noe som beskrives som relativt bra, men samtidig knyttes det bekymring til hvordan de resterende 42 prosentene skal fylles.

I tillegg har Subsea 7 høyere eksponering mot det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras enn konkurrentene, og disse kontraktene kan komme under press, skriver Barclays.

I oppdateringen fra Barclays nedgraderes Subsea 7 til «underweight» fra tidligere «equalweight» ettersom det er meglerhusets minst foretrukne aksje innen sektoren.

Subsea 7 endte ned 1,8 prosent til 70,25 kroner.

Ellers steg Questerre Energy Company 43,6 prosent til 1,91 kroner per aksje.

Oljeaksje til topps

Polske PKN Orlen melder at de vil kjøpe Questerres jv-partner på Montney-feltet i Canada, Kicking Horse Energy, for 356 millioner dollar på EV-basis.

Pareto Securities skriver at, avhengig av hvordan man verdsetter denne transaksjonen, blir Questerres andel på 25 prosent av jv-et verdsatt til mellom 2,6 og 3,7 kroner pr Questerre-aksje.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,48 prosent til 609,89 poeng, omsatt for 3,7 milliarder kroner.

Les også:
Frykten er tilbake på Wall Street (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Så fort forsvinner 60 millioner kroner
Her ødelegger Norges Bank 60,4 millioner kroner
Men hvor lang levetid har egentlig en norsk pengeseddel?
01:25
Publisert: