Teknisk aksjeanalyse går ut på å finne mønstre i kursutviklingen som brukes til å spå om kursutviklingen fremover. Teknikerne bryr seg ikke om fundamentale forhold som inntjening, marked eller makro. Det finnes tykke bøker om temaet og er et vitnesbyrd om at aksjemarkedet ikke er effesient. I et effisient aksjemarked skal det ikke være mulig å spå fremtidig kursutvikling på bakgrunn av historisk kursutvikling. All informasjon er kjent og priset inn i kursen, og kursen vil ikke bevege seg før ny informasjon blir kjent. Slik er det selvsagt ikke.

Men det finnes ingen som er blitt ordentlig rike på teknisk analyse. Verdens beste investor, Warren Buffet, prøvde seg på teknisk analyse tidlig i sin karriere, men konkluderte med at det var ubrukelig.

«I realized that technical analysis didn't work when I turned the chart upside down and I didn't get a different answer,” var Buffetts herlige konklusjon før han gikk over til fundemental analyse.

Men ta en titt på hovedindeksens utvikling siden midten av april. Indeksen har svingt opp og ned, men trenden er utvilsomt nedover. Indeksen har toppet ut fire ganger men toppene er på stadig lavere nivåer. Investorer som nå tør ta lange posisjoner i aksjemarkedet gjør det altså med visshet om at de går mot strømmen av børsmilliarder som nå trekkes ut av markedene.

I dag faller Oslo Børs 0,9 prosent, ledet ned av fallende børser over hele verden. I Kina falt samleindeksen Shanghai Composite Index 7,4 prosent, og gjeldsforhandlingene i Hellas viser igjen tegn til en løsning på krisen. Obligasjonsmarkedene i Spania og Italia faller, og dermed går rentene opp. Skulle Hellas ryke ut av eurosonen, vil gjeldstyngede Spania være det neste landet som kapitalmarkedene vil utpeke som eurosonens svekling, Grexit vil være et faktum og Spexit er neste.

Den som leter etter en detonator for den neste kraftige korreksjonen i aksjemarkedene har plenty å velge mellom.

Se også:

Norges største pappvintest
DNs vinjournalister har testet 263 pappviner fra Vinmonopolet. Her forteller de om sine favoritter.
02:51
Publisert:

Les også: Gresk usikkerhet smitter over på Oslo Børs  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.