Oslo Børs falt tilbake mandag, mens DNO steg etter meldinger om ny betalingsmetode.

DNO var markert opp, mens andre oljerelaterte aksjer falt med nedgang i oljeprisen, etter at de ble kjent at de kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) innfører et nytt betalingssystem til de internasjonale oljeselskapene i regionen.

Systemet vil nå være basert på kontraktbetingelsene i produksjonsdelingsavtalene.

I tillegg har de sagt at de vil betale fem prosent på toppen av netto kontantstrøm til selskapene som nedbetaling på fordringene som selskapene har bygget opp hos KRG.

Analytiker Henrik Madsen i Arctic Securities mener det er svært positivt at KRG nå ser ut til å få en mer langsiktig betalingsplan på plass. Målet deres er å få stoppet produksjonsnedgangen fra oljefeltene i Kurdistan.

- KRG sier at deres prioritet nummer én er betaling til internasjonale oljeselskaper. Alt annet kommer i andre rekke. Grunnen er at hvis de betaler, kommer DNO, Genel og Gulf Keystone til å øke investeringstakten. Det gjør at produksjonen i Kurdistan vil flate ut eller øke igjen. Det vil i så fall bedre inntektene til KRG, sier Madsen.

Han viser til at KRG for tiden har betydelig lavere inntekter enn utgifter og trenger en oljepris rundt 50 dollar fatet på å gå i null.

DNO har den siste tiden fått utbetalt 20,6 millioner dollar i måneden fra KRG. Madsen regner med at selskapet på kort sikt vil få noe lavere utbetalinger enn dette under det nye betalingssystemet med dagens svært lave oljepris.

- Men jeg tror ikke vi skal veldig mye opp dra dagens nivå før de får mer. Men vi må i alle fall over 40 dollar, sier han.

Analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank mener meldingen er svært positiv for DNO, og skriver i en oppdatering mandag at han ser en oppside på 100 millioner dollar for 2016-omostningsestimatet etter meldingen.

Nilsen er litt usikker på KRGs evne til å faktisk betale på grunn av deres svake finansielle situasjon, og ser også andre usikkerhetsmomenter ved DNO, som krigen mot IS. Han mener likevel risikoen er verdt å ta, og mener selskapet har tatt rimelige grep for å forberede seg på fremtiden.

DNO endte opp 6,9 prosent til 6,145 kroner, omsatt for 170 millioner kroner. I London steg det sammenlignbare selskapet Genel Energy 1,7 prosent.

Telenor meldte mandag om kjøp av 95 prosent av markedsføringsteknologiselskapet Tapad for 360 millioner dollar på 100 prosent-basis. Prisen er over tilsvarende transaksjoner, men det er en del av en langsiktig strategi, mener analytikere.

- Transaksjonen er relativt sett liten sammenlignet med Telenors markedsverdi. Prisen reflekterer en ev/brutto omsetning på seks ganger, som er noe høyere enn man har sett blant andre oppkjøp de seneste årene, som har ligget mellom fire og fem ganger omsetning, sier analytiker Håvard Nilsson i Carnegie til TDN Finans.

Nilsson mener at dette er en teknologi som kan gi Telenor en fordel på lenger sikt. Han viser til at teknologien gjør at Telenor kan bedre utnytte kundedataen de har, og det kan hjelpe de med bedre rettet markedsføring.

- Det kan forbedre ARPU og forhindre CHURN, sier Nilsson til TDN Finans.

Analytiker Jon D. Gjertsen i Pareto Securities mener at til tross for at kjøpet er dyrt, er det en del av Telenors strategi for å posisjonere seg for vekst i mobilannonseomsetningen, digitalisering og «internet of things».

Nilsson i Carnegie sier at det på mobil-annonseringsdelen er lett å trekke paralleller til Opera Software.

- Forskjellen mellom selskapene er at Tapad er mer spesialisert innen å samle inn og analysere data, men Opera er mer spesialisert i det kreative, eksempelvis mobil-video, sier Nilsson.

Telenor sluttet ned 0,6 prosent til 139,90 kroner, omsatt for 512 millioner kroner.

Kinas offisielle innkjøpssjefsindeks for industrisektoren i falt videre i januar, til det laveste nivået siden august 2012, og den falt mer enn økonomene ventet på forhånd. Tallene tynget utviklingen på børsene og råvaremarkedene mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,75 prosent til 556,70 poeng, omsatt for 3,86 milliarder kroner.

Følg markedet på DN Investor HER

Les også: Kina-svekkelse tynger Wall Street

Norsk gründer får 1,5 mrd. for teknologiselskap

Asia i dag: Industri i krise i Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:Slik ser det ut når norske Youtube-stjerner besøker et kjøpesenter i Bergen

PrebzOgDennis besøker et kjøpesenter i Bergen
I 2014 var prisen 10.000 kroner. Nå koster det 50.000 kroner.
00:29
Publisert: