Europeiske børser faller bredt og hardt mandag, og speiler dermed utviklingen på Wall Street før helgen.

Bakgrunn: Hardt fall på Wall Street:  - De ønsker å heve renten i år

Oslo Børs er markert ned, men faller mindre enn øvrige tonangivende børser.

Telenor-aksjen bidrar til å tynge utviklingen.

Telenor offentliggjorde mandag planene for det lenge varslede nedsalget i det russiske telekomselskapet Vimpelcom. I første omgang skal en fjerdedel av selskapets beholdning tilbys i det amerikanske markedet.

Les også: - Naturlig å selge i New York

SEB-analytiker Fredrik Thoresen viser til at Telenor med dette følger opp uttalelsene fra oktober i fjor med tanke på salget av selskapets Vimpelcom-aksjepost.

- Salget vil i første om gang potensielt bedre Telenors netto gjeldsgrad, som kan øke sannsynligheten for videre vekst i nominelt utbytte fra selskapet, sier han til TDN Finans.

Begrenser eksponering

Aksjetransaksjonen utgjør 24,5 prosent av aksjene Telenor eier i Vimpelcom. Telenor vurderer også å utstede et treårig obligasjonslån som kan gjøres opp med aksjer i VimpelCom til en samlet verdi på inntil én milliard amerikanske dollar, med en premie på inntil 35 prosent.

- Telenor vil fortsatt være eksponert til Vimpelcom, men salget av aksjer samt utstedelsen av obligasjonslånet, vil potensielt begrense fremtidig eksponering til rundt 1/3 av dagens verdi, sier Thoresen.

Telenor-aksjen er ned 2,0 prosent til 142 kroner pr aksje, omsatt for 205 millioner kroner.

Tror ikke bunnen er nådd

Tross en markert nedgang mandag, tror DNB-strateg Paul Harper på ingen måte bunnen trenger å være nådd for europeiske børser.

Den utløsende faktoren til børsfallet fredag og mandag var uttalelsene til den duete Boston Fed-sjef Eric Rosengren, som fredag sa han støtter en gradvis renteøkning. Han sa at å vente for lenge med å høyne renten kan føre til overoppheting av amerikansk økonomi og finansiell ustabilitet.

Strateg Paul Harper i DNB Markets mener at dette er en indikasjon på at den amerikanske renten kan komme opp allerede i september, tross svake makrotall fra USA den siste tiden

- Bullcaset på børsen er basert på at lave renter forsvarer en høy verdivurdering, og med utsikter for høyere renter blir den argumentasjonen svakere, sier Harper til TDN Finans.

Catch-up-effekt

Strategen i DNB Markets viser til at både Oslo Børs og en rekke andre børser har utviklet usedvanlig flatt den siste tiden.

Fredag var første gang på over to måneder at den amerikanske S&P 500-indeksen beveget seg mer enn én prosent opp eller ned i løpet av en enkelt dag.

- Vi har hatt flere uker med svake makrotall uten at markedet har reagert, og logikken har vært at svake makrotall er litt positive ettersom det fører til lavere sannsynlighet for renteheving. Når det kommer indikasjon om at hevingen kan komme likevel, får vi en catch up-effekt, sier Harper.

Lange renter stiger

Han synes slik sett reaksjonen på børsen er «fair» og at man ikke kan utelukke at det faller mer.

- Børsen er i alle fall ikke teknisk oversolgt ennå, så man skal være forsiktig med å time bunnen helt ennå, sier han.

Ved siden av det markerte børsfallet, har lange renter steget og renten på den tyske tiåringen kom fredag ettermiddag opp i positivt terreng for første gang siden juli.

Markedsaktørene ventes mandag å følge nøye med på om Federal Reserve-representant Lael Brainard følger opp tonen fra kollega Rosengren. Talen til Brainard er den siste viktige talen før rentemøtet i USA neste uke.

Oljeprisen korrigerer

Nordsjøoljeprisen Brent 1. posisjon handles mandag til 46,97 dollar fatet, ned fra om lag 48,7 dollar fatet da Oslo Børs stengte mandag.

«Både en styrket dollarkurs, forståelsen av at det overraskende høye trekket på de amerikanske råoljebeholdningene skyldtes engangseffekter og en ytterligere økning i den nordamerikanske riggaktiviteten bidro til å skyve oljeprisen ned gjennom helgen», skriver DNB Markets.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 2,10 prosent til 606,49 poeng, omsatt for 1.621 millioner kroner.

Les også:  Telenor selger Vimpelcom-aksjer

Skulle knuse Iphone Skulle knuse Iphone

Tre millioner har reist med Norwegian til USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet på DN Investor

 

Se DNtv:
Med denne teknologien håper Samsung å lage tv-ene mer best fargegjengivelse
Samsung sater på kvantepiksler.
01:26
Publisert: