De fleste sektorene på Oslo Børs falt fredag, med størst nedgang for oljerelaterte aksjer. Norsk Hydro var blant få aksjer som steg. Men tøff dag til tross; hovedindeksen steg 3,69 prosent sist uke sett under ett.

Schibsted a-aksjen falt 6,1 prosent etter at selskapet la frem resultatrapport for fjerde kvartal.

- Topplinjen er som ventet. Investeringsnivået er derimot overraskende høyt, sier analytiker Alexander Høst i ABG Sundal Collier til TDN Finans.

Ifølge Høst hadde markedet ventet at Schibsteds samlede investeringsnivå skulle noe ned i 2016. Det ser nå ut til å bli liggende flatt.

- Det betyr at veksten kan være mindre profitabel enn markedet har anslått, fordi Schibsted må investere mer for å opprettholde den. Det er ganske skuffende, sier Høst.

- Et annet poeng er at Schibsted fortsetter å investere i mediehusene, og det 150 millioner mer enn i 2015. Jeg tror ikke markedet hadde ventet noen særlige investeringer på dette området i det hele tatt. Disse to faktorene tynger kursen i dag, sier han.

Høst konkluderer med at det «nok en gang» vil bli gjort negative estimatendringer for Schibsted, og støttes flere andre analytikere.

«I sum, en litt svak rapport drevet av noe lavere online rubrikk-ebitda enn konsensus, og høyere teknologikostnader for 2016», konkluderer Pareto Securities, som har en salgsanbefaling og kursmål på 225 kroner for aksjen.

Store investeringer

Både Citi og Pareto trekker særlig frem at selskapets investeringer er på vei opp og at dette vil trekke ned ebitda i 2016.

Totale investeringer som påvirker lønnsomhet ventes å være rundt samme nivå som i 2015, ifølge selskapets kvartalsrapport. Investeringer i teknologi og online produktutvikling ventes til 250-300 millioner kroner i 2016.

«Guiding for investeringer i online rubrikk, sentral teknologi og produkter i 2016 innebærer minst 12 prosent kutt i konsensusestimatene for ebitda i 2016», skriver Citi.

Handelsbanken Capital Markets mener at selskapets nye investeringsguiding vil medføre reduksjon i konsensusestimatene for ebitda i 2016 på om lag fem prosent.

Ellers trekker meglerhusene frem at Finn har fått en tøff start på året med svakere volumer av stillingsannonser, samtidig som marginene i Leboncoin er på vei ned i tråd med investeringer i selskapet. Dette veies noe opp av positiv utvikling blant annet i Blocket.

DNB Markets skriver ikke om ventende nedjusteringer av konsensus, men trekker også frem at investeringstapene er høyere enn ventet for 2016. Meglerhuset gjentar salgsanbefaling på aksjen og kursmål på 184 kroner.

DNB Markets mener imidlertid at noe av investeringene i teknologi og produktutvikling vil balanseføres.

Hydro-hopp

Metallprisene stiger videre fredag. Fastmarkets viser til at prisene blir løftet av sterke tall for kinesisk bilsalg fra Kina.

Bloomberg News skriver at Kinas nasjonale planleggingsbyrå har frigjort ytterligere midler for lokale myndigheter til å finansiere infrastrukturprosjekter. Opplysningene stammer fra ikke-navngitte kilder.

- Det er noe forventning om at myndighetene vil innføre tiltak for å få fart i økonomien. Investorer venter også på signaler fra det fysiske markedet, ettersom nedstrømsprodusenter ikke har gjenoppstartet produksjonen for fullt etter nyttårsfeiringen, sier senioranalytiker Zhang Yu i Yongan Futures til Bloomberg News.

Norsk Hydro steg 2,2 prosent til 32,70 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,34 prosent til 550,24 poeng, omsatt for 4,077 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.