De tre indeksene som får mest oppmerksomhet i det amerikanske aksjemarkedet steg alle kraftig i løpet av handelen tirsdag.

Den brede S&P 500-indeksen steg til slutt over 2,5 prosent på ukens første handelsdag. Mandag var markedene stengt i forbindelse med Labor Day.

Den ekstra fridagen fører gjerne til oppdemmet handel: Mens resten av verden handler som normalt, må investorene vente et ekstra døgn før de får kjøpt eller solgt aksjer i ordinær børshandel i USA.

Slike dager ender derfor ofte med unormalt store utslag.

Frykten på retur

De siste ukene har imidlertid markedet i USA, i likhet med markedene i resten av verden, vært gjenstand for både store opp- og nedturer.

Frykten for utviklingen i kinesisk økonomi slo for alvor inn i globale markeder i løpet av siste halvdel av august.

Fra børsuroen så smått startet 17. august har syv av de femten handledagene siden den tid endt med opp- eller nedturer på to prosent eller mer for S&P 500-indeksen.

Markedsuroen har blant annet blitt gjenspeilet i VIX-indeksen, som gjerne omtales som fryktindeksen i det amerikanske markedet. I slutten av august steg den til det høyeste nivået på nesten fire år.

Indeksen måler implisitt volatlititet - forventede svingninger i aksjemarkedet - basert på prisene på kjøps- og salgsopsjoner i de 500 selskapene som inngår i S&P 500-indeksen.

Indeksen nådde årets høyeste notering 24. august. Siden den tid er frykten blitt betydelig redusert. Indeksen er ned 40 prosent de siste to ukene, og bare i løpet av tirsdagens handel falt VIX-indeksen med over 11 prosent.

Handelen i både europeiske og amerikanske aksjer tirsdag viste da også tydelige tegn til at risikoapetitten er i ferd med å vende tilbake i markedet.

Kina dro verdensmarkedene

Tirsdagens børsopptur kom etter at kinesiske børser snudde markert opp i den siste timen med handel på morgenkvisten.

Ifølge TDN Finans settes den kraftige oppgangen i sammenheng med spekulasjoner om at statsstøttede fond har kjøpt aksjer etter en svak handelsbalanserapport tidligere på dagen.

Rapporten viste at importen i verdens nest største økonomi falt for tiende måned på rad i august.

Den svake rapporten gir også grobunn for spekulasjoner om ytterligere stimulansetiltak fra kinesiske myndigheter.

- Nå som Kina viste at det ikke kom til å knekke ytterligere sammen, tar markedet vårt igjen det tapte fra fredag, sier aksjestrateg Matt Maley i Miller Tabak & Co til Bloomberg.

Fredag falt S&P 500-indeksen med 1,5 prosent.

Viktige uker

- De neste to ukene er svært viktige, det kinesiske markedet er nå åpnet igjen, vi har Federal Reserves rentebeslutning neste uke, og vi kan få litt guiding fra amerikanske selskaper, sier forvalter Pierre Mouton i Notz, Stucki & Cie til Bloomberg News.

Ifølge Bloomberg prises det inn en sannsynlighet på 30 prosent for at Federal Reserve vil heve renten neste uke, ned fra 48 prosent før Kina devaluerte for første gang 11. august.

Det prises fremdeles inn en overveidende sannsynlighet for at første renteøkning vil komme i år.

«Med ni dager til rentebeslutningen, forblir utsiktene svært usikre. Volatilitetsnivåer, ISM og inflasjonsforventningene peker mot lettelser, ikke tilstramming», skriver Deutsche Bank i et notat tirsdag, ifølge Marketwatch.

Teknologigiganten Apple steg markert i ordinær handel tirsdag. Aksjen endte opp over 2,6 prosent i forkant av onsdagens produktlansering i San Fransico. Det er blant annet ventet at selskapet vil presentere nye versjoner av smarttelefonen Iphone.

Indeksene (sluttkurser):

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Stordalen gir 5000 gratis hotelldøgn til flyktninger

Nå kan du kjøpe lisensfri tv-skjerm

Kronen styrker seg mot dollar og euro  

Se DNtv:

De 5 beste kjøpene på høstens vinslipp
I høst slippes 54 nye viner ut på vinmonopolet. Ikke alle er verdt å kjøpe, men her er de 5 beste kjøpene.
02:43
Publisert: