Oslo Børs stiger markert fra start mandag der både høyere oljepris og økt forventning til at Storbritannia forblir i EU bidrar.

«Bremain»

Meglerhusene påpeker alle sine morgenrapporter at denne uken dreier seg om to ting; britenes folkeavstemming og Norges Banks rentebeskjed, begge torsdag.

Brexit på to minutter
23. juni skal britene avgjøre om de skal gå ut av EU eller bli værende.
02:00
Publisert:

De fleste meningsmålene over helgen viser at det er fortsatt er svært jevnt i den britiske opinionen, og at de som ønsker å bli i unionen, såkalt "remain" (bremain), har en svak ledelse.

"Bookmakerne har gått fra å prise inn klar sannsynlighetsovervekt for at britene blir i EU, til en periode å bli mer usikre. Nå er de igjen overbeviste om at britene blir. Uansett resultat vil det nok bli store markedsbevegelser, men de vil være større ved Brexit enn ved Bremain. Ved en eventuell Brexit vil trolig kronen svekke seg på grunn av lavere risikovilje", skriver DNB Markets i morgenrapporten.

Tror sentralbanken venter

Norges Bank ventes kuttes renten ytterligere i år, men samtlige økonomer TDN Finans har vært i kontakt med venter ikke at det vil skje denne gang.

De fleste av økonomene venter at sentralbanken vil indikere et rentekutt i løpet av høsten, som i så fall vil være i tråd med Norges Banks rentebane fra mars.

Nordea Markets er sikre på at kuttet kommer i september og at renteprognosen som vil bli lagt frem torsdag er veldig lik den fra mars, med bunn 0,20 prosent.

"Når de i tillegg sier at det skal store nyheter til for å gå noe tidligere så er juni kutt nærmest utelukket. Spenningen er knyttet til om de i renteprognosen fortsatt gir «100 prosent» sannsynlighet for September kutt", skriver meglerhuset i morgenrapporten.

Oljebyks

Nordsjøoljeprisen brent for levering i august har lagt på seg omlag 0,6 dollar til 49,8 dollar fatet gjenndom døgnet.

Det bidrar til å løfte Statoil-aksjen, som stiger 1,8 prosent. Oljeselskapet Det norske er opp rundt to prosent.

Oljeservice-oppkjøp

Offshorekran- og utstyrsselskapet TTS går som en rakett etter søndagens bud fra østerrikske oljeerviceselskapet Palfinger.

Tilbudet på 5,6 kroner per aksje priser selskapet til rundt 600 millioner kroner, tilsvarende en premie på 76 prosent sammenlignet med tre måneders volumvektet gjennomsnittlig aksjekurs. Budet er ellers 65 prosent høyere enn sluttkurs fredag.

Bakgrunn: Østerriksk selskap vil kjøpe TTS Group

Aksjonærer som representerer om lag 67 prosent av de totale utstedte aksjene i TTS Group, herunder selskapets største aksjonærer, Skeie-familien, Rasmussengruppen AS, Holberg Norge, Barrus Capital AS og Skagen Vekst, støtter det planlagte tilbudet ved å ha forhåndsakseptert dette på ordinære betingelser.

Mandag morgen opplyser også MP Pensjon å ha akseptert budet for sine 274.187 aksjer og obligasjoner pålydende 30 millioner kroner  i TTS. Etter en eventuell konvertering av obligasjonslån vil pensjonsfondet til de meieriansatte eie olag 6,3 millioner aksjer, tilsvarende nær 6 prosent.

TTS stiger 58,8 prosent til 5,4 kroner per aksje, hvilket antyder en svak forventning om høyere bud.

Hoveindeksen på Oslo Børs stiger 1,8 prosent til 601,5 poeng. London-børsen er opp 2,2 prosent.

Følg markedet med DN Investor

Les også: Bloomberg: Russland vurderer å selge 19,5 prosent av Rosneft

Dagens aviser på 1-2-3

Oljekommentaren: Oljeprisen stiger på svekket dollar og mindre brexit-frykt

Vil en britisk utmelding av EU bety slutten for City of London som globalt finanssentrum?
DN dro til City for å spørre de som jobber der.
02:21
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Hva er sannsynligheten for at Storbritannia går ut av EU?
DNs kommentator Bård Bjerkholt snakker om hva som kommer til å skje med britisk økonomi dersom de går ut av EU.
04:00
Publisert: