Amerikanske børser var skarpt ned onsdag, tynget av svake nyheter fra Kina, geopolitisk spenning og en oljepris i fritt fall.

- Det er stort sett den samme historien. Kina har vekstproblemer. Amerikansk industri ser ut til å være i resesjonsterreng. Legg til historier som at Nord-Korea tester atombomber... Det har gjort mange nervøse, sier aksjestrateg John Caruso i RJO Futures til CNBC.com.

Bensinsjokk

Oljeprisene har falt over to dollar fatet gjennom det siste døgnet og er på sitt laveste siden 2004. Overraskende kraftige trekk fra amerikanske råoljelagre i forrige uke var ikke nok til å stagge utviklingen.

Forrige uke så nemlig en økning på 10,1 millioner fat i amerikanske bensinlagre, ifølge USAs energiinformasjonskontor, EIA. Dette kommer i tillegg til en økning på 900.000 fat uken i forveien. Det var på forhånd ventet at bensinlagrene ville øke med 1,8 millioner fat, ifølge TDN Finans.

- Det er den største økningen i bensintilgangen siden 1993. Bensinprisene kommer til å kollapse, sier partner John Kilduff i Again Capital til CNBC.com

Kraftig økning i destillatlagrene

De amerikanske råoljelagrene falt 5,1 millioner fat til 482,3 millioner fat i uken frem til 1. januar, mens en oppgang på 0,5 millioner fat var ventet, ifølge TDN Finans, som viser til til EIA.

I forkant var det spesielt utviklingen i destillatlagrene som ga grunn til bekymring.

Destillatlagrene var ventet å øke med to milliioner fat, mens fasit var en oppgang på hele 6,3 millioner fat.

Oljeprisfallet tynget oljesektoren, anført av Chevron som var ned fire prosent. Riggselskapet Transocean var ned 5,2 prosent.

Tynget Nasdaq

Apple falt videre onsdag.

Aksjen svekket seg 2,0 prosent etter rapporter om at selskapet har redusert ordrene for komponenter til de seneste Iphone-modellene fra sine asiatiske leverandører grunnet fall i etterspørselen. Flere av leverandørselskapene falt på asiatiske børser over natten.

HP var ned 3,6 prosent, Cisco var ned 1,1 prosent og Microsoft var ned 1,8 prosent.

Positive jobbtall

Antallet sysselsatte i den private sektoren i USA steg med 257.000 personer i desember, ifølge Bloomberg News onsdag. På forhånd var det ventet en oppgang i sysselsettingen på 198.000 personer.

På forhånd var det ventet en oppgang i sysselsettingen på 198.000 personer.

Endelig innkjøpssjefsindeks for tjenester i USA var 54,3 i desember. Det viser tall fra Markit, ifølge Bloomberg News onsdag.

Indeksen var ventet til 54,0, ifølge Bloomberg News, mens det foreløpige tallet var 53,7.

Frykter langvarig svekkelse

Sett under ett har året startet svakt og UBS mener S&P 500-indeksen kan gå inn i et bear-marked i løpet av 2016 ettersom oppgangssyklusen som har vart siden finanskrisen i 2009 går mot slutten.

Meglerhuset ser risiko for en betydelig bear-syklus i løpet av ett til to år.

«Etter en svak start på 2016, vil S&P 500-indeksen nå en topp i andre kvartal, for så å falle så mye som 30 prosent senere i år eller tidlig i 2017», skriver meglerhuset, ifølge Bloomberg News.

Amerikanske nøkkelindekser ved børsslutt klokken 22.00 norsk tid:
- Dow Jones  -1,45%
- Nasdaq -1,14%
- S&P500 -1,30%

Les også:  Frykter oljeprisen kan nå 25 dollar

USA: Ingen hydrogenbombe i Nord-Korea  og Hiroshima-smell i bomben


Ser global oppbremsning

Se DN TV: Se søstrene Fredriksen på julelunsj
Søstrene Fredriksen på julelunsj
Døtrene Kathrine og Cecilie hastet forbi fremmøtt presse, da de ankom farens tradisjonsrike julejunsj på Theatercaféen i Oslo.
00:26
Publisert:



 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.