Amerikanske utviklet seg blandet fredag etter flere rekordnoteringer torsdag.

Enkelte markedsaktører mener børsoppturen de siste dagene har kommet litt for fort av sted.

- Jeg tror at det vi nå ser at folk tar litt gevinst og justerer porteføljene sine før helgen, sier sjefstrateg Mark Luschini i Janney Montgomery Scott til CNBC.com.

Han støttes av investeringsdirektør Jack Ablin i BMO Private Bank.

- Vi fikk en skuffende detaljsalgsrapport, kanskje investorene revurderer tilstanden i økonomien, sier han til CNBC.

Amerikanske detaljhandelstall skuffet i juli, og var uendret på månedsbasis. Det var ventet en oppgang på 0,4 prosent, ifølge TDN Finans.

- Ser man på detaljhandelstallene utenom bilsaget, er tallet enda svakere. Vi tror alltid at detaljhandelstallene reflekterer sannheten om forbruket og tallet som kom i dag sier oss at forbruket er svært lavt. Tallet vil også ha en effekt på starten av tredje kvartal, skriver sjefanalytiker Naeem Aslam i Think Markets i et notat fredag, ifølge CNBC.com

Eksklusiv salg av motorkjøretøyer og bensin var salget ned 0,1 prosent, mot en ventet oppgang på 0,3 prosent.

De skuffende detaljtallene overrasker etter at varehuskjeder som Macy's og Kohl's rapporterte sterkere resultater enn ventet torsdag. Begge aksjer steg markert.

Makrotallene innvirket også på dollaren, som svekket seg mot ledende valutaer.

Produsentprisene (PPI) i USA var samtidig ned 0,4 prosent i juli, sammenlignet med måneden før. Det var ventet en oppgang på 0,1 prosent, ifølge TDN Finasns. PPI, eksklusive mat og energi, var ned 0,3 prosent på månedsbasis, mens det var ventet en oppgang på 0,2 prosent.

Markedet anser detaljhandelstallene og PPI som indikatorer på Feds rentesetting.

- Ser du forventingene i statsobligasjonene (Fed funds) før tallene, var en renteøkning i desember mynt eller kron. Nå er ikke en renteoppgang priset inn før i mai, sier seniorstrateg Jon Adams i BMO Global Asset Management til CNBC.

Lagrene av usolgte varer i USAs detaljhandel, grossister og fabrikker var opp 0,2 prosent på månedsbasis i juni, mot +0,2 prosent foregående måned, viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet fredag.

På forhånd var det ventet at lagrene skulle stige 0,1 prosent i juni sammenlignet med foregående måned, ifølge Bloomberg News.

Nordsjøoljeprisen brent 1. posisjon var omsatt til 47,1 dollar fatetved børsslutt. Amerikanske olje WTI 1. posisjon ble handlet til 44,6 dollar fatet.

Amerikanske nøkkelindekser ved børsslutt klokken 22.00 norsk tid:

  • Dow Jones Industrial Average 18574,31 -0,21%

  • NASDAQ Composite 5232,90 +0,09%

  • S&P 500 2183,84 -0,09%

Les også: Skuffende utvikling i amerikansk detaljhandel

Kanselleringer kan koste Norwegian 27 millioner

Republikanere vil kutte støtten til Trumps valgkamp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Håper på suksess med The Airlander 10 - et luftskip som kan ta av og lande rett opp og ned og holde seg i luften i ukesvis
Selskapet bak, Hybrid Air Vehicles, håper luftskipet vil bli brukt innen bistand og frakt av varer til steder som ikke kan nås av vanlige fly. Skipet kan frakte opp mot 80 tonn og nå en hastighet opp mot 148 km/t
01:07
Publisert: