Med unntak av året 2014 har Statoil-aksjen de syv siste årene vært en dørgende kjedelig investering. Aksjekursen har i denne perioden svingt i et ganske trangt bånd rundt 140 kroner. Den eneste avkastningen aksjonærene har sittet igjen med er det årlige utbytte som har gitt cirka fem prosent direkteavkastning. Det er noen få prosentpoeng bedre enn bankrente, men med en skyhøy risiko i forhold.

I samme perioden steg hovedindeksen på Oslo Børs fra rundt 270 poeng til dagens 630 poeng.

2014 var riktig nok en periode med futt i for Statoil-aksjen. Aksjen steg over 60 prosent fra inngangen til året og frem til sommeren etter at Statoil-ledelsen varslet styrket kapitaldisiplin, høyere kontantstrøm og mer utbytte til aksjonærene. Dette var jo helt strålende for de sulteforede aksjonærene, men moroa tok slutt etter at oljeprisen begynte på fallet som ikke tok slutt før Brentprisen var mer enn halvert i fra 115 til under 50 dollar per fat januar i år.

Så langt i år har Statoil-aksjen riktignok steget cirka åtte prosent, som sammen med utbytteyielden på fem prosent gir en anstendig avkastning.

Statoil-aksjen videre utvikling de neste par årene avhenger stort sett av to ting, årlige utbytte og oljepris. Pareto mener å ha svaret på begge deler, utbyttet ventes å forbli uendret det neste året.

«Dette er drevet av vårt positive syn på oljeprisen, med Brent over 70 dollar per fat i andre halvår 2015, samt fleksibiliteten i Statoils aktivaportefølje (både med salg av aktiva og utsatte investeringer),» skriver Pareto.

Meglerhuset tror aksjen vil fortsette å handle rundt sin historiske utbytteyield på 4,5 prosent. Pareto anbefaler hold på aksjen med kursmål 165 kroner. Det gir en oppside på 17 prosent fra dagens kursnivå.

Statoil-aksjen handler nå med en utbytteyield for 2015 på fem prosent. Sammenlignbare oppstrømsaksjer i Europa handler til 5,7 prosent, mens amerikanske aksjer handler til 4,1 prosent. Shell er i den høye enden med 6,4 prosent, mens Exxon er i den lave enden med 3,4 prosent.

«Gitt Statoils høye nettogjeld målt mot sysselsatt kapital i forhold til sammenlignbare selskaper, estimert negativ fri kontantstrøm neste år og kursutviklingen så langt i år, ser Statoil-aksjen dyr ut sammenlignet med andre oppstrømaksjer,» skriver Pareto.

Statoil ventes å ha en netto gjeld målt sysselsatt kapital på rundt 34 prosent i 2016 til 2018. Bare ConocoPhillips er i nærheten av det. Snittet for sammenlignbare oppstrømselskaper er på 21 prosent for perioden. Shell og Exxon ligger helt nede på 15-16 prosent.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.