Umiddelbart etter handelsstart steg amerikanske aksjer, godt hjulpet av at Portugal bestemte seg for å redde banken Banco Espirito Santo. Samtidig fikk Warren Buffetts Berkshire Hathaway et løft etter at kvartalsresultatene var bedre enn ventet.

- Vi opplever en liten pause fra geopolitiske bekymringer, noe som er med på å skape en forsiktig ny vilje til å ta risiko, sier pengeforvalter Chad Morganlander i Stifel, Nicolaus & Co i et telefonintervju med Bloomberg News.

- Økonomien beveger seg fremover med bedre-enn-ventet kvartalsresultater med en forventning om at trenden vil fortsette i de kommende par månedene, fortsatte han.

Berkshire Hathaways b-aksje steg 3,1 prosent til 129,72 dollar etter at selskapet la frem tall for andre kvartal.

Selskapet der Warren Buffett er styreleder og konsernsjef hadde ved utgangen av juni mer enn 50 milliarder dollar, eller rundt 313 milliarder kroner. 

Vinglete

Selv om det hele endte i pluss, var alle tre nøkkelindeksene nede i rødt terreng i løpet av handelsdagen. Det var lenge usikkert hvilken vei det hele kom til å ende.

- Det er nok mer igjen for å få vekk noe av den overdrevne lykkefølelsen som har preget markedet, sier investeringsforvalter Walter Todd hos Greenwood Capital Associates til Bloomberg News.

- Det råder usikkerhet rundt hvor den endelige bunnen vil være i denne korreksjonene. Jeg blir ikke overrasket om vi kommer ned til 1900 på et tidspunkt, sier Todd med henvisning til nivået på S& P 500-indeksen.

Tøff uke

Forrige uke ble brutal i det amerikanske aksjemarkedet etter at den brede S&P 500 falt 2,7 prosent, det største fallet siden juni 2012. Argentinas mislighold av gjeld og svak egenkapital hos Banco Espirito Santo var med på skape frykt hos investorene.

Idag kom nyheten om at Portugals sentralbank har tatt kontroll over Banco Espirito, noe som gjør at investorene har mindre frykt for at problemene vil spre seg.

God tall - dårlig tegn

Noe av usikkerheten hos amerikanske investorer skyldes i tillegg at stadig flere statistikker tyder på at USAs økonomi er på vei opp av bølgedalen. Det kan bety at sentralbanken blir tvunget til å sette opp rentene tidligere enn først antatt. Det kan være dårlige nyheter for investorer som lenge har kunne investere med billige, lånte midler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ved handelsslutt klokken 22.00 norsk tid så det slik ut på Wall Street: