Både Dow Jones-indeksen med de 30 største børslokomotivene i USA og den brede S&P-indeksen med USAs 500 viktigste børsnoterte selskaper slet lenge med å finne feste på Wall Street onsdag. Overraskende kraftig oljeprisoppgang sørget imidlertid for å trekke indeksene godt i pluss den siste timen av handelsdagen.

- Olje vil styre aksjekursene. Man kan trygt si at vi er svært oljeavhengig, sier sjefstrateg Peter Cardillo i First Standard Financial til CNBC.com.

Blandede signaler

Teknologibørsen Nasdaq klarte imidlertid ikke å trekke seg opp av sumpen, der bioteksektoren tynget utviklingen.

Oljeprisene skjøt i været og mer enn hentet inn det kraftige fallet tirsdag. Det til tross for at amerikanske oljelagre økte betydelig mer enn ventet i forrige uke, og at aktiviteten i amerikansk tjenestesektor i januar var svakere enn ventet.

De amerikanske råoljelagrene steg 7,8 millioner fat til 502,7 millioner fat i uken frem til 29. januar, mot en ventet økning på 4,0 millioner fat, ifølge TDN Finans.

Amerikansk olje WTI for levering i mars var opp hele 8,4 prosent eller 2,4 dollar til 32,4 dollar fatet.

- Passet perfekt

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov gjentok onsdag at Russland vil diskutere produksjonskutt med Opec.

Flere kommentatorer mener uttalelsene bidro til oljeprisrekylen onsdag. Ikke alle er like overbevist om holdbarheten i dem.

- Kommentarene var tatt litt på sparket, men passet perfekt inn gitt at oljeprisen allerede var på vei opp fra bunnivåer. Det la også 3-4 dollar ekstra på oljeprisen, og tok oss ironisk nok inn i et positivt terreng. Og her er vi, knapt en uke senere og ingenting har endret seg, sier analysesjef Mike van Dulken i Accendo Markets til MarketWatch.

Skuffet

Aktivitetsindikatoren ISM-tjenester viste 53,5 i januar, mens 55,1 var ventet.

Det er det laveste siden desember 2013, og gir grunn til bekymring.

- Tjenestesektoren utgjør størstedelen av USAs økonomi. Dersom vi ser et kraftig fall, kommer vi til å se et kraftig nedsalg i markedet, sier tradingsjef Randy Frederick i Charles Scwab til CNBC.com.

- Ikke vær blind

Det amerikanske arbeidsmarkedet viser imidlertid positive takter. 

I alt 205.000 jobber ble skapt i januar, ifølge ADP Employer Services. En økning på 195.000 nye jobber var ventet, ifølge TDN Finans.

"Det koker ned til ingen jobbvekst i industrien og tap av arbeidsplasser i energisektoren, som tydelig motvirkes av andre deler av økonomien, spesielt tjenestesektoren. Spørsmålet er hvor bærekraftig dette er ettersom ingen av oss bør være blind for hva som skjer i makrobildet", skriver sjefstrateg Peter Boockvar i Lindsey Group i en oppdatering, ifølge CNBC.

Den sterkeste jobbveksten ser man nettopp i tjenestesektoren, som skapte 192.000 nye jobber. Finansforetak skapte 19.000 nye jobber i perioden, som er den sterkeste økningen på en enkeltmåned siden mars 2009, ifølge CNBC.

Forrige månedstall ble revidert fra en sysselsettingsoppgang på 257.000 til en oppgang på 267.000.

Fed-signaler

Sjef for regionbanken Federal Reserve Bank of New York og nestleder for rentekomiteen FOMC, William C. Dudley, sier i et intervju med Market News at rentekomiteen følger med det som skjer i finansmarkedene og nøkkeltallene «som kan være i ferd med å endre utsiktene for vekst fremover», ifølge TDN Finans.

- Men det er litt tidlig å trekke konklusjoner fra det vi har sett, sier han.

HP og MacDonalds var blant aksjene som tynget mest i Dow Jones-indeksen. Chevron, Exxon Mobile, Alcoa, du Pont, Caterpillar og Boeing steg aller markert.

Dollaren dykker

Amerikanske dollar svekket seg mot euro onsdag kveld, og var ved 22-tiden ned omlag 1,7 prosent til 0,899 mot euro.

Det er det laveste nivået mot euro på en måned, ifølge The Wall Street Journal.

Amerikanske nøkkelindekser ved børsslutt klokken 22.00 norsk tid:

  • Dow Jones Industrial Average 16336,59 +1,13%

  • NASDAQ Composite 4504,24 -0,28%

  • S&P 500 1912,61 +0,50%

Følg markedet på DN Investor HER

Les også: Vekst i sysselsettingen i USA

Disse tre faktorene tynger børsen

Sjeføkonom: Norges Bank har vært for optimistiske (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Trump ikke utslått etter nederlaget i Iowa
Trump ikke utslått etter nederlaget i Iowa
Donald Trump har sitt første kampanjemøte i New Hampshire etter at han kom på andreplass i Iowa. Det var ikke et nederlag, bedyrer både Trump selv og velgerne DN har snakket med.
01:41
Publisert: