Amerikanske børser falt hardt mandag og vardermed ned for femte handelsdag på rad. Oljeprisen er ned 1,2 dollar fatet det siste døgnet, der et fat nordsjøolje omsettes til 47,40 dollar.

De tre store børsindeksene i USA endte ned mellom 1,9-3,0 prosent der teknologiindeksen Nasdaq var mest ned. Biotek-sektoren var blant taperne med et fall på rundt fire prosent, som er det største fallet for indeksen på fire år.

Apple endte ned rundt 2 prosent tross å ha solgt flere enn 13 millioner enheter av den nyeste modellen Iphone 6, som oppnådde rekordsalg i sine første salgsuker.

Nasdaq var tynget av et fall på mer enn syv prosent i det noterte børsfondet iShares Nasdaq Biotech (ETF)

- Jeg tror det er mye panikk. Det er mange som kom inn i nylig. I etterpåklokskapens lys så er det klart at markedet ikke har priset inn denne politiske risikoen, sier forvalter Paul Yook i BioShares Funds til CNBC.

Feds New York-direktør William C. Dudely uttalte mandag at Den amerikanske sentralbanken "sannsynligvis" vil heve renten senere i år tross usikkerheten om veksten i verdensøkonomien, ifølge Bloomberg.

Den legendariske investoren Carl Ichan uttaler i et intervju med CNBC som vises tirsdag at de lave rentene har sørget for en boble i markedene for kunst, eiendom og høyrenteobligasjoner, ifølge CNBC.com. Icahn har aldri før sikret sine posisjoner mot et fall i et omfang som i dag.

"Det er som å gi noen medisin og medisinen blir gitt igjen og igjen, og vi vet ikke hva som kommer til å skje - du vet ikke hvor ille det blir. Vi vet at når vi gjorde for noen år siden så inntraff en katastrofe, da skjedde 2008 (finanskrisen, red.anm). Når sier man at nok er nok", sier Icahn til CNBC.

Verdens største råvaretrader, Sveits-baserte Glencore, var ned over 27 prosent på London-børsen. Det smittet over Nasdaqs OTC-marked, der aksjen var ned nær 30 prosent.

Les også: Frykter råvaresmell skal bremse verdensøkonomien

Aluminiumprodusenten Alcoa var markert opp etter at selskapet la frem planer for å splittes i to, et for oppstrøm og et for videreforedling. Oppstrømselskapet vil fortsette å hete Alcoa, mens det andre selskapet vil få et nytt navn nærmere børsnoteringen. Alcoa-aksjen endte opp 5,7 prosent.

Deutsche Bank oppgraderer riggselskapet Transocean til hold på bakgrunn av langsiktig verdi med kursmål på 10 dollar, fra seks dollar. Kursmål på Diamond Offshore oppjusteres fra 17 til 20.

Meglerhuset mener synet om at dypvannsboring er dødt er feil og ser langsiktig etterspørsel på 320 flytende rigger, mot 225 som nå er aktive. Transocean endte ned 4,7 prosent.

Tall fra amerikanske statistikkmyndigheter viste at privat forbruk i USA var opp 0,4 prosent på månedsbasis i august 2015, mot ventet 0,3. Private inntekter i USA var opp 0,3 prosent på månedsbasis i august 2015, mot ventet 0,4.

Amerikanske nøkkelindekser ved børsslutt klokken 22.00 norsk tid:

  • Dow Jones -1,9% til 16,003,80
  • S&P 500 -2,56% til 1881,50
  • Nasdaq -3,04 % til 4543,93

Les også: IMF:  Frykter råvaresmell skal bremse verdensøkonomien
Forsker ikke uroet over Putin og Obamas Syria-taler
Alcoa splittes i to noterte selskaper
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Opptaksprøver for Oslo Brannvesen: - Betydelig flere med bakgrunn fra offshore

Opptaksprøver for Oslo brannvesen
Det har vært en boom i antall kvalifiserte søkere på opptaksprøven til brannvesenet i Oslo. En av grunnene kan være dårlige tider i olje og offshore.
02:15
Publisert: