Når det først snur, så snur det skikkelig på Oslo Børs.

Etter flere dager på rad med tungt fall, klatret hovedindeksen jevnt og trutt i dag og endte tilslutt opp 3,89 prosent.

Dermed banket børsen inn den største oppgangen på en en enkelt handelsdag i år. Den nest største kom 11. august, da hovedindeksen steg 2,19 prosent.

Fikk skyss av oljen

Med sin store oljeavhengighet har børsen her hjemme en tendens til å falle betydelig mer enn sine europeiske naboer i tider med oljeprisnedgang. Tilsvarende stiger gjerne også børsen mer når prisene på olje stiger.

Oljeprisen har nå tatt seg litt opp igjen, og ved stengetid på Oslo Børs handles et fat Nordsjøolje med levering om en måned for 86,21 dollar, opp 0,39 dollar fra igår.

Statoil-aksjen steg 4,8 prosent til 153 kroner, og ble omsatt for 1,1 milliarder kroner fredag.

Følg utviklingen i finansmarkedene i DNs børs- og markedsoversikt.

Fusjons-kollaps

Yara-aksjen steg noe mindre enn markedet i dag.

Fredag morgen meldte den norske gjødselsgiganten at den har avsluttet fusjonssamtalene med amerikanske CF. Yara bekreftet fusjonssamtalene i september. Kun dager senere trakk Svein Richard Brandtzæg seg som ny toppsjef for selskapet. Den opprinnelige planen var at Hydro-sjefen skulle ta overta senest 1. februar, men han fant seg ikke i at Yara flørtet med konkurrenten før han var på plass i sjefstolen.

Nå blir det altså ingen fusjon.

- Dette var overraskende, sier fungerende toppsjef Kvidal til Dagens Næringsliv fredag morgen.

- Vi hadde samtaler med dem tidligere denne uken. Da vi skiltes opplevde jeg at dette fremdeles var på et relativt tidlig stadium, utdyper han.

Les mer: - Dette var overraskende

Yara-aksjen endte opp 3,20 prosent til 302,90 kroner.

Meglerhuset UBS har fredag nedgradert anbefalingen på Yara-aksjen fra nøytral til salg etter fusjonskollapsen.

Entra på børs

Statseiendomsselskapet Entra ble fredag notert på Oslo Børs. Staten selger seg ned til en andel på 56,2 prosent i selskapet, som vil bli ytterligere redusert til rundt 49,6 prosent om det blir en full benyttelse av overtildelingsopsjonene.

Prisen i noteringen ble på 65,00 kroner per aksje. Så langt har aksjen steget med to kroner til 67,00 kroner.

Investor John Fredriksen har sikret seg nær ti prosent av Entra i forbindelse med børsintroduksjonen gjennom investeringsselskapet Geveran Trading.

Les mer: Tar stort jafs av Entra

Anmeldt av Økokrim

Få minutter etter at børsen stengte meldte Selvaag Bolig at Økokrim har tatt ut siktelse mot selskapetfor overtredelse av arbeidsmiljøloven.

Selvaag Bolig-aksjen steg 2,09 prosent til 19,5 kroner.

Les: Selvaag siktet av Økokrim

- Dette var overraskende Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 3,89 prosent til 553,54 poeng.

Les også:

- Dette var overraskende

Yara: - Det er CF som har besluttet dette  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.