Mark Mobius som allerede på 1980-tallet satset på utviklingsmarkedene og tjente en formue, mener at et nytt børsrally er underveis i de fremvoksende markedene, skriver Dagens Næringsliv.

Morgan Stanleys Emerging Markets Index har steget med 23 prosent siden bunnen ble nådd i høst. Til sammenligning har verdensindeksen falt med 2,5 prosent.

«Bunnen nådd»
Mark Mobius har bygd opp fondskjempen Templeton Asset Management med fokus på fremvoksende markeder de siste 22 årene. Han er overbevist om at oppgangen i Asia vil fortsette.

Hovedårsaken er at de asiatiske børsnoterte selskapene har relativt liten gjeld og vil være istand til å stå imot nedturen.

- En må være svært forsiktig slik at en ikke mister denne muligheten. Med alle de negative nyhetene er det en tendens til å ville holde igjen, sier Mobius til Bloomberg.

Nye bobler
Ikke alle er enig med Mobius.

Citigroup påpeker at oppgangen i det siste kan være en falsk start, tilsvarende hva Asia opplevde flere ganger i månedene etter at finanskrisen rammet sist i 1997.

Nye bobler er i ferd med å bygges opp iblant annet Kina - ikke minst på grunn av de enorme tiltakspakkene som er i ferd med å settes ut i livet, noe som vil føre til overkapasitet i nøkkelsektorer blant annet stålindustrien.

10 prosent til

Danske Bank er imidlertid mer optimistisk, som nå åpner for ytterligere syv til ti prosent oppgang på kort sikt, skriver Finansavisen. På litt lenger sikt tror banken på enda større oppgang.

"Vårt mål ved utgangen av året for S&P 500 er 950 poeng, eller rundt 25 prosent fra dagens nivå, skriver sjefanalytiker Allan von Mehren i Danske Bank i en oppdatering.

-I løpet av 2 uker

Aksjestrateg Magne Naustvik i Nordea Naustvik har lenge vært pessimist på børsens vegne. Nå har han snudd.

- Aksjene stiger med markedene ute og markant oppgang i oljeprisen. Aktørene er villige til å ta på seg mer risiko, sier han til Dagens Næringsliv.

- Siden nyttår har vi hatt et negativt markedssyn, og det har vi truffet godt på. Men for en uke siden snudde vi: Nå ser vi større oppside enn nedside på kort sikt, sier Naustvik, som tror at hovedindeksen på Oslo Børs fort kan legge på seg til 240-250 poeng.

- Fortsetter dette, kan det skje i løpet av de neste to ukene, sier han til DN.

Les også: Kina tror på 8 % vekst i 2009

Er dette starten på en stor oppgang på børsene, eller er det bare et "tilfeldig" og kortvarig bear market rally?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.