Rundt 3,3 millioner stemmeberettigede kan søndag gi sin stemme i valget av tre nye presidenter i det etnisk splittede Bosnia-Hercegovina.

Søndag morgen klokken syv norsk tid åpnet rundt 5.400 valglokaler i det politisk splittede landet. I løpet av dagen skal det velges ny nasjonalforsamling og tre nye medlemmer av det felles presidentskapet, som deles av tre presidenter: En bosnjak, en serber og en kroat.

I tillegg skal delstatsforsamlinger i Republika Srpska og Føderasjonen Bosnia-Hercegovina velges, samt en ny president i Republika Srpska.

De bosniske serbernes president i Republika Srpska, Milorad Dodik, ønsker å bli gjenvalgt for en ny periode. Dodik har flere ganger tatt til orde for løsrivelse fra Føderasjonen Bosnia-Hercegovina.

– Mitt mål er at vi blir mindre og mindre en enhet og stadig mer en stat, sa han i en politisk utspørring.

Den bosnisk-muslimske presidenten Bakir Izetbegovic, som også søker gjenvalg, har derimot oppfordret til samhold blant landets muslimer, og advart mot nye folkeavstemninger og ytterligere skillelinjer blant befolkningen.

Bosnia-Hercegovina sliter med høy arbeidsledighet, korrupsjon og fattigdom. Siden 2006 har de tre presidentene hatt utfordringer med å følge en felles utenrikspolitisk linje, særlig når det gjelder EU-medlemskap.

Stemmelokalene stenger klokka 21 norsk tid. De første foreløpige resultatene er ventet å tikke inn ved midnatt. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.