Juryen i domstolen i Boston fant onsdag Tsarnajev skyldig på samtlige 30 tiltalepunkter, og han risikerer dødsstraff for 17 av dem.

Juryen vil nå avgjøre hvorvidt Tsarnajev skal dømmes til døden eller livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse. Straffeutmålingen ventes å komme en gang i neste uke.

Delstaten Massachusetts, der Boston ligger, avskaffet bruk av dødsstraff for mange år siden. Men saken mot Tsarnajev er blitt ført i en føderal rett, blant annet fordi han var tiltalt for bruk av masseødeleggelsesvåpen. Og i føderale rettssaker kan det idømmes dødsstraff.

Timelang vurdering

De sju kvinnene og fem mennene som utgjør juryen, vurderte tiltalepunktene i over 11 timer før de var klar med kjennelsen.

Tre personer ble drept og 264 såret i bombeangrepene 15. april for snart to år siden. I tillegg ble en politimann drept i jakten på gjerningsmennene i etterkant av angrepene mot maratonløpet, som er det arrangementet i byen med flest deltakere.

Tsarnajevs forsvarere har erkjent at han begikk forbrytelsene, men har argumentert for at den da 19 år gamle mannen ble manipulert av sin langt mer radikale storebror Tamerlan Tsarnajev til å delta i angrepet.

Broren ble drept under brødrenes flukt fra politiet etter angrepet.

Hevn

Aktoratet har lagt fram beviser for at den tiltalte leste og hørte på jihadist-materiale, og for at han skrev et notat der det antydes at angrepene var hevn for USAs militæroperasjoner i muslimske land.

Tsarnajev, som er etnisk tsjetsjener og kom til USA fra Russland i 2003, erklærte seg under rettssaken ikke skyldig i samtlige tiltalepunkter.

 

Les også: - Dette presser seg frem

Her fikk «alle» jobb før de var ferdigstudert

  Dette landet får betalt for å låne penger frem til 2025 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.