Det har vært en turbulent uke i brasiliansk politikk.

Fredag er det planlagt store protester over hele Brasil til støtte for president Dilma Rouseff (68), som har møtt massiv politisk motstand denne uken.

Det er fagforeninger og grupper lojale til Rouseffs arbeiderparti som nå skal ta til gatene i protest. 

 

Millioner krever avgang

Stridens kjerne omhandler den mye omtalte korrupsjonssaken i det statseide oljeselskapet Petrobras, som Rouseffs motstandere hevder presidenten visste om og tok del i (se faktaboks).

Rouseff satt selv i Petrobras’ styre fra 2003 til 2010, men har avvist anklagene på det sterkeste.

Søndag strømmet millioner av brasilianere ut i gatene over hele landet i protest mot korrupsjonsskandalen som herjer landet og svak økonomisk utvikling. Demonstrantene kalte for Rouseffs avgang. Hun har vært Brasils president siden 2011, og ble gjenvalgt i 2014.

BAKGRUNN: Millioner krever presidentens avgang

- Det er slik politiske kupp starter, sa Rouseff på onsdag, ifølge Wall Street Journal.

Hun har lovet å ikke gå av som president, og hevder den politiske motstanden, lekkasjene til pressen og forsøkene for å stille henne for riksrett er en det av et politisk kupp fra høyresiden i brasiliansk politikk. Rouseff er ansett som en sosialistisk kandidat med støtte blant arbeiderklassen og landets fattigste.

Saken fortsetter under bildet:

Den politiske og økonomiske krisen har ført til at millioner brasilianere de siste dagene har tatt til gatene, mange med krav om Rousseffs avgang. Her demonstranter i São Paulos gater, med karikaturer av både Rouseff og Lula. Foto: Victor Moriyama/ Getty Images 
Den politiske og økonomiske krisen har ført til at millioner brasilianere de siste dagene har tatt til gatene, mange med krav om Rousseffs avgang. Her demonstranter i São Paulos gater, med karikaturer av både Rouseff og Lula. Foto: Victor Moriyama/ Getty Images  (Foto: Getty Images)

Korrupsjonsanklager og politisk kaos

Rouseffs forgjenger, den tidligere brasilianske presidenten Luiz Inácio Lula da Silva, har vært arrestert av politiet på bakgrunn av anklager om bestikkelser i saken.

- Korrupsjonsskandalen kryper stadig nærmere presidenten, sier sier analytiker på fremvoksende økonomier, Lisa Alexandersson i Nordea Markets til DN. Hun følger Brasil og Sør-Amerika tett.

På onsdag denne uken offentliggjorde hovedaktor i Petrobras-saken lydopptak fra en telefonsamtale til brasilianske medier som skal bevise at Rousseff har tilbudt Lula posten som stabssjef i presidentadministrasjonen, som er en statsrådspost i Brasil, for å sikre han fra rettsforfølgelse.

Den posten vil medføre at Lula vil fredes for rettsforfølgelse i korrupsjonssaken. Det førte til høylytte protester i den brasilianske kongressen, og tusenvis av mennesker samlet seg utenfor presidentpalasset i hovedstaden Brasilia for å kreve Rouseffs avgang nok en gang.

Saken fortsetter under bildet

Brasils eks-president Luiz Inacio Lula da Silva og nåværende president Dilma Rouseff avbildet under tilsettingsseremonien da eks-presidenten skulle utnevnes som stabssjef. Utnevnelsen ble blokkert av en dommer og skapte protester og opptøyer samme dag. Foto: AP Photo/Eraldo Peres/NTB Scanpix
Brasils eks-president Luiz Inacio Lula da Silva og nåværende president Dilma Rouseff avbildet under tilsettingsseremonien da eks-presidenten skulle utnevnes som stabssjef. Utnevnelsen ble blokkert av en dommer og skapte protester og opptøyer samme dag. Foto: AP Photo/Eraldo Peres/NTB Scanpix (Foto: Ap)

På torsdag utnevnte den brasilianske kongressen en kommisjon som skal behandle en sak mot Rouseff for riksrett. Samtidig skulle Lula offisielt legges i ed som stabssjef i en offisiell seremoni. Den ble i siste øyeblikk avbrutt av en dommer som blokkerte seremonien og dermed utsatte Lulas tiltredelse.

Dommeren gjorde dette på grunnlag av at utnevnelsen ville det forhindre «fri utøvelse av rettferdighet».

Det førte igjen til at tusenvis av demonstranter samlet seg, denne gangen utenfor kongressen, og kalte for Rouseffs avgang.

BAKGRUNN: Sjokkgranater og tåregass mot demonstranter i Brasil  

Vedder på at presidenten kastes

Brasilianske aksjer og verdipapirer, gir en god pekepinn på hvordan den politiske uroen i landet har påvirket landets økonomi, som allerede er i hardt vær (se faktaboks neders i saken).

For hvert skritt nærmere opposisjonen virker å komme mot å få presidenten kastet, opplever både aksjene og valutaen en oppgang.

I kjølvannet av torsdagens opptøyer økte for eksempel valutaen med tre prosent, den brasilianske børsen Bovespa var opp over seks prosent og verdien på tiårige statsobligasjoner falt med 40 basispunkter, ifølge Financial Times.

Når verdien på statsobligasjoner faller, signaliserer det mindre risiko.

- Disse økningene kommer på grunn av at markedene venter at en ny president vil være mer forretningsvennlig, sier Alexandersson.

Hun anslår at den brasilianske økonomien vil fortsette å krympe i 2016.

- Forutsetningene for å oppnå økonomisk vekst blir færre. Økonomisk aktivitet er fullstendig avhengig av en helomvending i tilliten til landets institusjoner, skriver storbanken Barclays i en rapport om Brasil denne måneden.

I februar i år ble Brasil sendt dypere inn i søppelterritorie av ratingbyrået Standard & Poor’s (S&P). Alle de store internasjonale byråene vurderer Brasil som «junk», eller søppelstatus; den laveste kategoriene av kredittverdighet som er mulig å oppnå. Det betyr at byråene fraråder investeringer i landet.

 

Les også:

Brasil synker enda dypere dnPlus  (DN+)

Tar Lula en Putin? dnPlus (DN+)

Han er Statoils dyreste mann

Kjos inn i Morgan Kane-selskap

Møgster selger for milliard i Lerøy

Se video:

Nye demonstrasjoner i Brasil
Tusenvis av demonstranter marsjerer mot det brasilianske kongressbygget og presidentpalasset i hovedstaden Brasilia og krever presidentens avgang torsdag.
04:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.