I São Paulo gikk tusenvis av mennesker i tog på Avenida Paulista i protest mot president Dilma Rousseff og hennes arbeiderparti PT. De skrek «Ut med PT! Gå av!». Også i Rio de Janeiro var det demonstrasjoner.

Protestene kommer etter en dag med mye politisk dramatikk. Ekspresidenten Luiz Inácio Lula da Silva ble tatt i ed som stabssjef torsdag.

Kjent ugyldig

Opposisjonen er av den oppfatning at den hastverkspregede utnevnelsen er et forsøk på å beskytte Lula fra å bli tiltalt for å renvaske svarte penger i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen som pågår rundt det statseide oljeselskapet Petrobras.

Bare landets høyesterett kan straffeforfølge regjeringsmedlemmer. Rett etter edsavleggelsen kjente da også en føderal dommer i Brasília Lulas utnevnelse ugyldig og begrunnet det med at den hindret fri rettspraksis.

Riksadvokat José Eduardo Cardozo lovet å anke kjennelsen mot at Lula blir en del av regjeringen og beskrev det som en avgjørelse fra en partisk dommer.

Styrker økonomien

Urolighetene førte til at hovedindeksen på landets børs steg med 6,6 prosent, den kraftigste oppgangen på sju år. Samtidig steg valutakursen med 2,3 prosent.

Grunnen er at den politiske krisen øker troen på at Rousseff må gå, og at det vil bane veien for en mer markedsorientert regjering.

Så langt denne måneden har Brasils real lagt på seg hele 10 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Bloomberg: Brasils eks-president utnevnt til stabssjef i regjeringen

 
Brasil synker enda dypere dnPlus  (DN+)

Tar Lula en Putin? dnPlus (DN+)

Hold deg oppdatert på DN Investor