(oppdatert artikkel)

Ledelsen i sentrumspartiet PMDB vedtok tirsdag at deres seks gjenværende ministre går ut av regjeringssamarbeidet.

Dermed ser det ut til at Rousseffs grep om makten svinner. Inntil videre sitter fortsatt hun og det brasilianske arbeiderpartiet PT med makten. Men flere mindre partier kan komme til å følge PMDB ut av regjeringen, og presidenten selv risikerer å bli stilt for riksrett.

Det vil i så fall trolig skje i løpet av noen måneder. Opposisjonen i landet mener Rousseff har begått lovbrudd knyttet til den massive korrupsjonsskandalen som har utgangspunkt i det statlige oljeselskapet Petrobras.

Rousseff står på sitt

Rousseff sa i forrige uke at hun ikke under noen som helst omstendighet kommer til å gå av som følge av korrupsjonssaken.

Blir hun likevel tvunget til å trekke seg, ligger det an til at visepresident og PMDB-leder Michel Temer blir ny president. Hans parti har allerede begynt å legge planer for hvordan de kan danne ny regjering.

Rousseff har kalt forsøke på å tiltale henne for et statskupp og en trussel mot Brasils demokratiske styresett. Samtidig har hun bedt landets høyesterett forbli upartisk i den politiske striden.

Høyesterettsdommer Rosa Weber opprettholdt i forrige uke avgjørelsen fra uken før om å nekte tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva å bli tildelt stillingen som Rousseffs stabssjef. Også Lula er anklaget i korrupsjonssaken, og utnevnelsen som stabssjef ville gjort det vanskeligere å stille ham for retten.

Verdens største korrupsjonssak

Petrobras-skandalen har røtter tilbake til 2004 da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet et kartell som hadde som formål å svindle det statlige oljeselskapet. Nærmere 200 personer er hittil tiltalt i det som er omtalt som verdens største korrupsjonssak, og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

De siste ukene har flere millioner mennesker demonstrert med krav om Rousseffs avgang. Det har også vært holdt motdemonstrasjoner der Rousseffs støttespillere har samlet store folkemengder.

Like før helgen inntok tusenvis av mennesker gatene i São Paulo for å vise sin støtte til Rousseff. Arrangørene av demonstrasjonen hevdet at 30.000 personer møtte opp, mens politiet anslår at det var snakk om 17.000.

I tillegg til korrupsjonsskandalen har Brasils store økonomiske problemer de siste årene bidratt til å legge press på Rousseff og hennes regjering. En av årsakene til problemene er Kinas økonomiske oppbremsing og reduserte import av brasilianske råvarer. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.