Offisiell statistikk fra Finanstilsynet viser at kampen om meglerkronene blir stadig hardere. Inntektene fra aksjemegling er nær halvert på ett år.

- Utviklingen er dramatisk, men ikke overraskende. Fallet i inntekter må ses som et resultat av sterkt økende priskonkurranse innen annenhåndsmarkedene for egenkapitalinstrumenter, sier direktør for markedstilsyn Eirik Bunæs i en melding fra tilsynet.

Aksjemeglingsskrell
Verdipapirforetakene og meglerhusene som ikke er bank hadde i andre kvartal 2011 samlede driftsinntekter på 1.648 millioner kroner (se graf). Dette er 204 millioner kroner eller 11 prosent mindre enn i samme kvartal året før.

Den mest markante endringen i inntektssammensetningen for disse foretakene var fallet i inntekter fra megling av egenkapitalinstrumenter, i hovedsak inntekter fra aksjemegling. Disse inntektene utgjorde 197 millioner kroner i andre kvartal 2011, som er 136 millioner kroner (41 prosent) mindre enn i andre kvartal 2010, og var med dette på sitt laveste nominelt sett siden årtusenskiftet, ifølge Finanstilsynet.

 

Pulveriserer driften
Samtidig var driftskostnadene for verdipapirforetakene som ikke er bank på 1.485 millioner kroner i andre kvartal 2011. Dette var 175 millioner kroner mer enn i andre kvartal 2010. Kombinert med nedgangen i driftsinntekter førte dette til kraftig redusert lønnsomhet for verdipapirforetakene. Det samlede driftsresultatet ble 164 millioner kroner, som er hele 379 millioner kroner tilsvarende 70 prosent mindre enn i samme periode året før, og nær en halvering i forhold til første kvartal 2011.

For verdipapirforetakene som er bank utgjorde driftsinntektene 1.830 millioner kroner i andre kvartal 2011. Dette var 226 millioner kroner eller 14 prosent mer enn i andre kvartal 2010.

Gjør bemanningsjusteringer
Flere banker og meglerhus har allerede meldt om oppsigelser som følge av marginpress, nye reguleringer og økte kapitalkrav.

Nordea har tidligere meldt om at 2.000 årsverk skal bort i Norden. Danske Bank og Jyske Bank har også meldt om massive kutt. I Norge har kuttene skjedd mer i det stille, mens det allerede er kjent at både Terra Markets og Carnegie har og vil redusere bemanningen. Markedets største aktør, DnB Nor Markets, har overfor DN.no avvist å ville nedbemanne.

Må vri tjenestetilbudet
Det norske aksjemarkedet var blant verdenseliten på kapitalinnhenting i første kvartal, godt hjulpet av et hett riggmarked. Så, ved påske sa det stopp. Markedet har siden ikke siden hentet seg inn igjen, tross enkelte lysglimt.

Børsnoteringsmarkedet, gjerne er en indikator på finansmarkedets helsetilstand, er så godt som tørket inn. Flere meglerhus kompenserer bortfallet av inntekter med en større andel private transaksjoner, i første rekke anført av ulike private equity-miljøer. Inntektene fra emisjons- og rådgivningsvirksomhet for verdipapirforetak som ikke er bank utgjorde 563 millioner kroner i andre kvartal, som er 46 millioner kroner (9 prosent) mer enn i samme kvartal i 2010.

- Utvikling av nye handelsmønstre basert på netthandel og nye markedsplattformer, samt økende kostnadsbevissthet hos institusjonelle investorer, struper inntektsgrunnlaget for verdipapirforetakene. Dette innebærer at det blir stadig viktigere å kunne tilby mer avanserte tjenester, i første rekke emisjon- og rådgivningsvirksomhet, sier Bunæs.

Ved utgangen av andre kvartal 2011 var antallet norske verdipapirforetak 149, og av disse var 32 banker, mot henholdsvis 153 og 32 ved inngangen til året, ifølge Finanstilsynet.

Les også:
- Alt svinger jo, det må også vi tåle

- Prisene er elendige

- Ingen planer om nedbemanning i DnB Nor Markets

Masseoppsigelser i dansk bank

Nordea vil kutte 2.000 årsverk

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.