Russlands ambassadør til Norge, Viatsjeslav A. A. Pavlovskij, snakket om været og om tekniske grunner da han måtte stille i Utenriksdepartementet mandag for å forklare seg om hendelsen.

– Det er jo ikke hver dag den russiske ambassadøren innkalles til Utenriksdepartementet. Norge ønsker å ha et godt forhold til Russland. Et godt naboskap betinger at Russland etterlever det som er viktig for Norge. Og vi har gjort det klart at listeførte personer ikke er velkommen i Norge, altså personer som har spilt en sentral rolle i folkerettsbruddene i Ukraina, sa utenriksminister Børge Brende (H) etter møtet.

Nå varsler han en forskriftsendring som vil gjøre det helt klart at listeførte personer heller ikke er velkommen på Svalbard.

– Absurd

På vei inn uttalte ambassadør Pavlovskij at han mener Norge overreagerer på hendelsen.

– Jeg vil prøve å overbevise mine norske venner og partnere om at det ikke er verdt det, uttalte han til NRK, med henvisning til den sterke norske reaksjonen.

En uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet i Moskva går enda lenger:

«Den norske reaksjonen er overraskende, uforklarlig og absurd», sier talsmann Aleksandr Lukasjevitsj i en uttalelse.

Etter møtet i UD slo Brende fast at visestatsminister Dmitrij Rogozin besøk til Svalbard etter alt å dømme var planlagt.

– Det er også et poeng at han markerte det ganske kraftig i sosiale medier, la Brende til.

Twitter-hån

Visestatsministeren står på EUs og Norges sanksjonsliste knyttet til folkerettsbruddene i Ukraina og på Krim.

Lørdag publiserte Rogozin bilder av seg selv på øya og la ut mer eller mindre hånende utsagn på Twitter.

Mandag fulgte han opp med nye meldinger på Twitter. Blant annet la han ut bilder fra Nordpolen med teksten «Arktis er Russlands Mekka» og en link til en nyhetsartikkel hvor det russiske utenriksdepartementet hevder han ikke brøt norsk lov ved å besøke Svalbard, skriver Aftenposten.

Eventuell tvil vil Norge og Brende nå fjerne helt.

– Det skal ikke være noen tvil om at listeførte personer, som har vært sentrale i folkerettsbrudd i Ukraina, ikke er ønsket velkommen verken på fastlandet eller på Svalbard. Vi vil nå initiere en forskriftsendring, slik at dette nå også gjelder på Svalbard. Det blir nå helt presist, at man ikke er velkommen, sa Brende mandag.

Problematisk

Russlands-ekspert og seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Arild Moe, mener at Norge vil få problemer med å håndtere en slik forskrift.

– Så lenge det dreier seg om folk som kan reise til Svalbard direkte uten å måtte innom det norske fastlandet, er det vanskelig å se for seg at Norge skal kunne sette begrensninger for slike besøk, sier Moe til NTB.

Brende svarte slik mandag på spørsmål om hvordan Norge vil gjennomføre endringen.

– Nå må vi først få på plass forskrifter som vil gjelde alle som kommer til Svalbard. Det sender et sterkt signal og gir oss et hjemmelsgrunnlag. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.