EØS-minister Elisabeth Vik Aspaker sa til Aftenposten mandag at et så stort land som Storbritannia vil forrykke balansen i EFTA og at det ikke nødvendigvis er positivt for Norge. Det får Arnstad til å reagere. Hun sier til Aftenposten at hun frykter at avgjørelser om brexit nå vil bli tatt bak lukkede dører.

– Norge etablerte EFTA sammen med blant annet Storbritannia og en rekke andre land på 1960-tallet som et alternativ til EF/EU-samarbeidet. Norge var ingen «stormakt» i EFTA, men sammen med de øvrige landene var vi en betydelig blokk i møte med EU. Hvorfor skal ikke Norge ha den samme tilnærmingen i dag, spør hun.

– Vi mener Statsministeren må redegjøre for hvordan regjeringen vil arbeide med denne saken, og hvorfor den sender et slikt signal til britene om EFTA, fortsetter den parlamentariske lederen.

– Vi frykter at et spørsmål som er så viktig for Norge gjemmes vekk i en ekspertgruppe på embetsmannsnivå, for så å bli behandlet bak lukkede dører i den utvidede utenrikskomité. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.