Prisene på oljekontrakter er fredag morgen svekket med over tre dollar fatet siden britiske valglokaler stengte for det som skulle vise seg å bli en folkeavstemning for Storbritannias uttreden av EU.

Rundt tidspunktet for stengningen av valglokalene torsdag kveld, var prisen på nordsjøolje 51,18 dollar pr fat, holdt oppe av en forventning om at Storbritannia ville forbli EU-medlem.

Brent-prisen var i løpet av natten nede i 47,54 dollar, og har beveget seg marginalt opp siden det.

Prisfallet er det største for en enkelt dag på over to måneder, ifølge Bloomberg.

- Legg merke til at brent-prisen ble handlet ned til 46,94 dollar fatet bare på ren frykt for mulig Brexit, skriver oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB Markets i en kommentar fredag morgen etter at resultatene ble kjent.

Han skriver at han blir overrasket dersom oljeprisen ikke faller ned under det nivået i dag. Dollarindeksen er tre prosent sterkere enn i forrige uke, slik at oljeprisen netto kun er ned tre prosent.

- Det er et «pysete» fall, skriver han.

- Hvis Brexit-valget utvikler seg videre, og smitter over i en mye videre global bekymring for resesjon i økonomien, med påfølgende fall i etterspørselen, er dette trolig den største risikoen for oljen, sier Angus Nicholson, analytiker i IG i Melbourne, til Bloomberg News.

Vanskelig og langvarig prosess

Han fremholder at det vil bli en meget vanskelig og langvarig prosess for Storbritannia å vikle seg ut av EUs lovgivning.

- Den minste debatt vil innebære en betydelig risiko for salgspress i markedet, sier Nicholson.

Nordsjøolje omsettes i morgentimene for rundt 2,30 dollar mindre pr fat enn da Oslo Børs stengte torsdag.

Fredag morgen viste den foreløpige opptellingen at rundt 51,7 prosent av velgerne hadde stemt for britisk uttreden av EU. Samtidig viste prognosene fra de tre største britiske tv-stasjonene at det vil bli en Brexit-seier.

Såkalte tilfluktsplasseringer som gull og japanske yen stiger i verdi. Societe Generale sa i en analyse 21. juni at Brexit ville føre til en bølge av risikoaversjon i oljemarkedet, men at markedets skift fra tilbudsoverskudd til balanse vil overskygge valutaeffekten av et Brexit-flertall, skriver Bloomberg News.

Les også på DN.no:

Topptrente hjerter er syke: Risikosport d2Plus (DN+)

Kristian Siem (67) ba britenes stats­minister om å legge frem en plan for reform av EU innenfra. Investoren er redd for at irritasjon over byråkrati sender britene ut av unionen. Ga EU-råd til Cameron dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.