Irske Linda Rowan våknet opp i Brussel i sjokk. Hun er sjef for 60 britiske ansatte som nå har fått karrieren knust i EU.

Det var ikke mange smil å spore hos de EU-ansatte på vei til jobb i morgentimene i dag. Brexit er vanskelig å forstå.

- Det var et sjokk, sier irske Linda Rowan på vei til jobb.

Hun er personalsjef i Ecofin. Ecofin er en av de viktigste EU-institusjonene og er ansvarlig for blant annet overvåking av kapitalmarkedene, finanspolitikk, budsjetter og handelsavtaler.

I morgentimene var presse fra hele verden samlet utenfor EU-kommisjonen i Schuman-området i Brussel. Det er tillyst en pressekonferanse med kommisjonens president Jean-Claude Juncker 10.30 i formiddag. Juncker har tidligere sagt at det ikke vil være noen vei tilbake for Storbritannia ved en Brexit.

Fryktelig

Linda Rowan er redd for konsekvensene av Brexit for Storbritannia, EU og Irland.

- Dette er fryktelig for EU. Det er fryktelig for Irland. Det er bare trist. Hva som virkelig er trist er splittelsen i Storbritannia. Landet er splittet, sier Rowan.

I Skotland stemte et overveldende flertall, 62 prosent, for at Storbritannia skulle bli værende i EU.

Rowan tror Storbritannia vil bli isolert. Det vil bli vanskeligere for dem å forhandle handelsavtaler med de store landene som Kina og USA. Jeg håper at det vil bli bra for EU. Jeg håper at de andre landene nå vil holde sammen om å fullføre dette prosjektet.

- Du tror ikke dette vil fyre opp under nasjonalistiske krefter i EU-landene?

- Det er en frykt Marie Le Pen og andre vil nå stå sterkere i valgene. Det kan endre det politiske klimaet i Europa. Men jeg håper det motsatte. Hvis president Juncker gjør det han sier han skal gjøre, altså en sterkere fornt mot Storbritannia. Ingen vei tilbake. Ingen forhandlinger. Da tror  jeg det vil bli bra for Europa. Jeg håper det, sier hun.

Ut for 60 ansatte

Rowan har flere hundre ansatte under seg i Ecofin. Nå er hun bekymret for de britiske ansatte.

- For mine britiske kollegere vil Brexit ha store konsekvenser. Håpet til de som hadde håpet å ha en karriere  i Brussel blir knust. Det er ikke lenger mulig. I tillegg er en del kolleger bekymret for om Storbritannia vil fortsette å betale deres lønninger og deres pensjoner.

 

LES OGSÅ OM:

Topptrente hjerter er syke: Risikosport d2Plus (DN+)

Kristian Siem (67) ba britenes stats­minister om å legge frem en plan for reform av EU innenfra. Investoren er redd for at irritasjon over byråkrati sender britene ut av unionen. Ga EU-råd til Cameron dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.